Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U JULU MESECU OSTVAREN NAJVEĆI MESEČNI PRIHOD BUDŽETA REPUBLIKE SRBIJE U OVOJ GODINI


Prihodi u bužetu Srbije u julu mesecu iznosili su 74,5 milijardi dinara, što predstavlja najveći mesečni prihod u ovoj godini, tako da je uz rashode od 69,5 milijardi, ostvaren suficit od pet milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Dobri prihodi su proistekli iz visokih priliva po osnovu PDV i akciza. U julu se uplaćuju tromesešne obaveze PDV-a, pa je visok priliv uobičajen.

Prihod od akciza iznosio je 23,7 milijarde dinara i posledica je, pored akciznih obaveza za jun, koji je uplaćen u julu, povećenim obimom tranzitnog saobraćaja, pa je i naplata akciza na naftne derivate bila mnogo veća. Takođe u julu su povećane i minimalne visine akcize na duvanske proizvode.

Uobičajeno je da se u periodu pre utvrđivanja novih viših akciza povećava obim uvoza cigareta, što se reflektuje na naplatu akciza. Ostali oblici poreskih prihoda naplaćeni su u skladu sa očekivanjima, kao i neporeski.

Rashodi budžeta od 69,5 milijardi dinara su uobičajeni nivo za jul. Najveće stavke predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog spcijalnog osiguranja (PIO fond, RFZO, Nacionalna služba za zapošljavanje) čiji se najveći deo odnosi na penzije.

Prihodi i rashodi budžeta, u periodu januar - jul, ostvaren je deficit budžeta u visini od 94 milijarde dinara. Pri tom su prihodi izosili 413,4 milijarde, a rashodi 507,4 milijarde dinara.

Izvor: Tanjug, 14.8.2012.

<<< Nazad na ostale vesti