Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PROCESU RESTITUCIJE U SRBIJI DONETO VIŠE OD 300 ODLUKA O VRAĆANJU IMOVINE


Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je da je, u procesu restitucije u Srbiji, doneto više od 300 odluka o vraćanju imovine.

"U kratkom periodu, vraćeno je više od 10.000 kvadrata poslovnog prostora, 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, stotine kvadrata građevinskog zemljišta i oko 4.000 poslovno stambenih objekata", rekao je za RTS Sekulić.

Ukazujući da je doneto više od 300 odluka, on je istakao da prema procenama te Agencije neće biti podneto više od 35.000 zahteva, iako "neki predviđaju da bi moglo biti 150.000 predmeta".

On je istakao da se imovina u naturi vraća u slučaju kada je to moguće, odnosno da je neophodno da je imovina u javnoj svojini i da postoji.

Sekulić je podsetio da još nije počelo isplaćivanje obeštećenja, obveznica jer mora da se utvrditi visina obeštećenja i dodao da Srbija te pare mora da isplati jer se na to obavezala.

Sekulić je istakao da su pojedine odredbe zakona restriktivno postavljene i da su neke promene neophodne.

On je rekao da podržava proširenje prava kako bi se većem broju ljudi omogućilo vraćanje imovine, ali i upozorio da je vrlo opasno ući u obećanja koja se ne mogu ispuniti.

Prema njegovim rečima, neophodno je naći brza i dobra rešenja koja se mogu primeniti.

Izvor:

<<< Nazad na ostale vesti