Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA 11,25 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,50 procentnih poena i ona sada iznosi 11,25 odsto.

Ovu odluku Izvršni odbor je doneo imajući u vidu da su, zahvaljujući do sada preduzetim merama monetarne politike, znatno oslabili inflatorni pritisci. O tome svedoče mesečne stope inflacije, koje su, i pored nešto više inflacije u aprilu, u poslednjih šest meseci u proseku iznosile 0,25 odsto.

Dezinflatorni uticaj ostvaren je po osnovu smanjenja troškovnih pritisaka na cene hrane i smanjenih inflatornih očekivanja. Niska agregatna tražnja, stabilna kretanja na deviznom tržištu i zabeležen pad premije rizika zemlje, uz očekivani puni efekat do sada preduzetih mera monetarne politike, doprineće daljem padu međugodišnje inflacije. Po oceni Izvršnog odbora, međugodišnja inflacija će se vratiti u granice cilja od 4 ± 1,5 odsto u poslednjem tromesečju ove godine.

Na mere monetarne politike u narednom periodu, po oceni Izvršnog odbora, u znatnoj meri uticaće kretanja u međunarodnom okruženju, buduća fiskalna kretanja, kao i uticaj nove poljoprivredne sezone na cene hrane.

Izvršni odbor je pozitivno ocenio oporavak ekonomske aktivnosti, koji potvrđuje očekivanja o ekonomskom rastu u ovoj godini od 2 odsto, a koji će biti zasnovan pre svega na rastu izvoza.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 6. juna.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 14.5.2013.