Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U APRILU 2013. GODINE


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila iznosile 11.148,0 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 394 odsto i pokrivenost oko osam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći odliv iz deviznih rezervi u aprilu realizovan je po osnovu prevremene otplate dela duga prema Londonskom klubu poverilaca u iznosu od 305,4 miliona evra, izmirenja dospelih obaveza prema inokreditorima u iznosu od 72,0 miliona evra i povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 274,3 miliona evra.

Istovremeno, najveći devizni priliv zabeležen je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 42,4 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 25,0 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju aprila su iznosile 7.292,0 miliona evra.

Aprilski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 808,6 miliona evra i bio je za 18,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Za prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.438,2 miliona evra.

U aprilu je dinar nominalno aprecirao prema evru za 1,3 odsto, a Narodna banka Srbije je intervenisala kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 70,0 miliona evra.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 14.5.2013.