Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U MARTU 2013. GODINE


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 11.844,4 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 425 odsto i pokrivenost više od osam meseci uvoza robe i usluga.

U toku marta najveći devizni priliv realizovan je po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 131,5 miliona evra, korišćenja kredita u iznosu od 81,5 miliona evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 50,0 miliona evra.

Istovremeno, najveći odliv iz deviznih rezervi zabeležen je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 141,0 milion evra i po osnovu otplate duga prema MMF-u u iznosu od 46,8 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju marta iznosile su 7.690,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 790,4 miliona evra, što je za 106,5 miliona evra više nego u prethodnom mesecu. U prvom tromesečju ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.629,6 miliona evra.

U martu je dinar nominalno deprecirao prema evru za 0,4%, a Narodna banka Srbije nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 14.4.2013.