Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

ADMINISTRACIJA I ZAKONSKA REGULATIVA GLAVNI PROBLEMI SRPSKIH PRIVREDNIKA


Srpske privrednike osim administracije i nejasne zakonske regulative, muči  i nelikvidnost, teško dolaženje do obrtnih sredstava i sporo menjanje regulatornog okruženja.

Preduzeća u Srbiji i dalje trećinu radnog vremena troše na - PAPIROLOGIJU. I to je među većim preprekama poslovanja po mišljenju čak 73 odsto vlasnika preduzeća.

Čak 40 odsto privrednika poslovno okruženje, pre svega svoju lokalnu zajednicu, vidi loše.

Pa ipak, kada se biznismeni upitaju o perspektivi - nazire se blagi optimizam. Ovo su rezultati ankete "Ipsos stratedžik marketinga" rađene za potrebe Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Tokom narednih godinu dana, više od trećine anketiranih veruje da će zadržati postojeće prihode, malo manje od tog broja, 30 odsto ispitanih, uvereno je da će ih povećati, a 34 odsto se pribojava pada.

Pre četiri meseca, međutim, od manjeg priliva strahovalo je čak 43 odsto anketiranih. Kada je izvoz u pitanju, tu petina veruje da će plasirati više robe u inostranstvo, polovina da će ostati na istom.

Polovina neće menjati broj zaposlenih, četvrtina očekuje povećanje, a oko 23 odsto strepi od otpuštanja radnika.

"Razgovarali smo sa privrednicima širom Srbije i dve su osnovne stvari koje čujemo od njih", kaže Džo Lauter, direktor Projekta USAID za bolje uslove poslovanja.

"Prvi problem im je nelikvidnost i teško dolaženje do obrtnih sredstava.

Drugi problem je regulatorno okruženje.

Privreda je svesna da su učinjeni napori da se ono popravi. Ne očekuju čudo, ali se nadaju boljim rezultatima. U toku su reforme radnog zakonodavstva, procedura izdavanja građevinskih dozvola i parafiskalnih nameta. Sprovođenje tih zakona, i ako se oni dobro osmisle, biće izazov".

Izvor: Novosti