Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO MOGUĆNOST PODIZANJA LISTA NEPOKRETNOSTI NA BILO KOM ŠALTERU REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA U SRBIJI BEZ OBZIRA U KOJOJ SE KATASTARSKOJ OPŠTINI NEKRETNINA NALAZI


Vlasnici stanova, kuća, poslovnog prostora, uskoro će moći da podignu list nepokretnosti na bilo kom šalteru RGZ u Srbiji, bez obzira u kojoj se katastarskoj opštini nekretnina nalazi. Ovo je, kako otkriva za "Novosti" Zoran Krejović, direktor Republičkog geodetskog zavoda, prioritet novog rukovodstva. Takođe, upis promena u jedinstvenu svojinsku evidenciju posebno u glavnom gradu, biće olakšan tako što će se službe podeliti na više organizacionih jedinica.

- Srbija je pokrivena katastarom nepokretnosti i sledeći naš zadatak je da poboljšamo kvalitet usluga - navodi Krejović. - Mi imamo bazu podataka, koja je preko sajta RGZ dostupna građanima, ali je ažurnost sedmodnevna i to ne sme da se koristi kao službeni podatak. Dakle, tačne podatke u svakom trenutku, ima samo služba za katastar na čijoj se teritoriji nekretnina nalazi.

Sada je potrebno da uradimo novi softver za održavanje baze podataka i onda će neko ko živi primera radi u Beogradu na bilo kom šalteru u glavnom gradu moći da podigne list nepokretnosti i za nekretninu koju poseduje recimo u Kragujevcu.

Prema Nacrtu zakona o posebnim uslovima za upis svojine na objektima bez građevinske dozvole, katastarska legalizacija treba da bude završena do kraja 2014. godine, odnosno do tada će ovaj zakon biti na snazi. Rešenje o katastarskoj legalizaciji Republički geodetski zavod će biti dužan da izda u roku od 60 dana, ako je zahtev uredan, a to znači da je vlasnik objekta podneo svu neophodnu dokumentaciju.

U Beogradu, služba koja se nalazi u Ulici 27. marta, koja pokriva većinu gradskih opština, zatrpana je predmetima. Prvo će se iz te službe, kaže Krejović, izdvojiti Stari grad i katastar za teritoriju ove opštine biće smešten u Dušanovoj 1. Plan je da se katastar za svaku opštinu nalazi na njenoj teritoriji, ali je problem RGZ da obezbedi adekvatan poslovni prostor.

- Očekujemo veliki broj predmeta i u postupku takozvane katastarske legalizacije bespravnih objekata - ističe Krejović.

- Procedura će biti pojednostavljena, a mi u svojoj bazi već imamo evidentiranih oko 1,3 miliona bespravnih zdanja. Opštine će nam proslediti zahteve za legalizaciju sa pratećom dokumentacijom, koju su vlasnici podneli, tako da nema potrebe da građani podnose nove zahteve katastru.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Večernje novosti", 14.1.2013.