Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Javne nabavke • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila


Email Print

STRANA ULAGANJA U OBLASTI ENERGETIKE, AUTOMOBILSKE, LAKE TEKSTILNE, KONDITORSKE INDUSTRIJE I INFORMACIONO KOMUNIKACIONE TEHNOLOGIJE


U Agenciji za strana ulaganja kažu da bi tokom 2013, Srbija ukupno mogla da ostvari 2,5 milijarde direktnih investicija. Najveća očekivanja su u sektoru energetike.

Sa nemačkom vladom već je postignut dogovor vredan više od sto milona evra.

U 2013. godini Srbija ipak neće morati da prodaje porodični nakit, jer investicije ipak stižu. Pred kraj godine sklopljen je dogovor sa Nemačkom vredan 120 miliona evra.

" U oblasti energetike je to termoleketrana Nikola Tesla i elektrana u Bajinoj bašti. Pored sektora energetike, veliko je interesovanje za automobilsku industriju, laku industriju, tekstil, industrija kože i obuće i konditorsku industriju, i naše veliko zadovoljstvo u segmentu informaciono komunikacionih tehnologija, i razgovori sa kompanijama upravo iz ovog sektora su ohrabrujući", kaže Božidar Laganin, direktor Agencije za strana ulaganja.

U Privrednoj Komori Srbije kažu da bi našoj privredi najviša značila ulaganja u proizvodne industrijske grane. Želje su jedno a mogućnosti drugo. S obzirom na situaciju u kakvoj se nalazimo značio bi nam svaki vid investicija.

"To podrazumeva, deo investicija koji će se odigrati kroz neminovne privatizacione procese kroz one kompanije za koje u ovom trenutku možemo da kažemo da vrede. To je pre svega Telekom,Galenika, kaže Mihajlo Vesović, potpredsednik PKS.

Ohrabrenje za investitore ipak mora da dođe iz Srbije, odnosno stabilno okruženje i u političkom i u finansijskom smislu. Posle izborne 2012. godine u kojoj nas je zadesila i suša i dvocifrena inflacija, 2013. trebalo bi da bude godina veće makroekonomske stabilnosti, što znači predvidljivije okruženje za velike investitore.

Izvor: B92