Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽAN SEMINAR POVODOM NACRTA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI OD POŽARA I NACRTA ZAKONA O ZAŠTITI OD GRADA: VEćA ULAGANJA U PREVENTIVU U OBLASTIMA ZAšTITE OD POżARA I GRADA, KAO I DEFINISANJE STATUSA VATROGASCA DOBROVOLJACA


Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić saopštio je da je kroz izmene i dopune Zakona o zaštiti od požara predviđeno i definisanje statusa vatrogasaca dobrovoljaca.

Marić je na seminaru posvećenom Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i Nacrtu zakona o zaštiti od grada ukazao na to da u Srbiji praktično nema vatrogasaca dobrovoljaca, osim u nekoliko gradova i u malom broju.

Prema njegovim rečima, dobrovoljno angažovanje u toj oblasti je izuzetno značajno i zbog pružanja pomoći profesionalnim vatrogascima.

On je rekao da su vatrogasci dobrovoljci prisutni u velikom broju država, i kao primer naveo Sloveniju, koja sa približno dva miliona stanovnika ima oko 45.000 vatrogasaca dobrovoljaca.

MUP Srbije, kako je dodao, u skladu sa sadašnjim propisima ne može finansijski da reguliše položaj vatrogasaca dobrovoljaca, zbog čega su neophodne zakonske izmene u toj oblasti.

Marić je, govoreći o Nacrtu zakona o zaštiti od grada, objasnio da se tim dokumentom predlaže precizno definisanje finansiranja sistema protivgradne zaštite - od nabavke raketa, održavanja radarskih centara, pa do isplate strelaca.

On je rekao da je i u toj oblasti potrebno mnogo više ulagati u preventivu, alternativne oblike zaštite i osiguranje, i dodao da se na tim pitanjima radi zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.11.2013.