Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA U STRAZBURU: SRBIJA PREKRŠILA ČLAN 10. EVROPSKE KONVENCIJE O ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA I OSNOVNIH SLOBODA


Posle osam godina inicijativi mladih stigao odgovor od bezbednosne službe. Sud u Strazburu nije poverovao agenciji da nema podatke

BIA je između 1. januara i 1. novembra 2005. godine prisluškivala 302 osobe. Ovo je odgovor na koji je Inicijativa mladih za ljudska prava čekala osam godina, a BIA ga konačno dostavila pre dva dana, ispunjavajući presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Ova organizacija je poslala predstavku Evropskom sudu 29. novembra 2006, pošto je pre toga pokušala prvo od BIA, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, a potom i preko poverenika Rodoljuba Šabića, da dobije željenu informaciju. Umesto da dostavi podatke, BIA je protiv Šabića pokrenula upravni spor.

Evropski sud u Strazburu je u junu utvrdio da je Srbija prekršila član 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji se odnosi na slobodu izražavanja mišljenja, i pravo primanja i saopštavanja informacija.

- Nismo dobili nikakvu materijalnu nadoknadu, jer je nismo ni tražili. Želeli smo samo da dobijemo informaciju o broju prisluškivanih jer smatramo da je objavljivanje takvog podatka bitno zbog demistifikacije delovanja bezbednosnih službi - kaže za „Novosti“ Maja Mićić iz Inicijative mladih.

Ona dodaje da je BIA prvo odbijala da da podatak kao tajnu sa najvećim stepenom poverljivosti, a zatim je 2008. odgovorila da takve podatke ne čuva u arhivi! I taj odgovor dostavili su Strazburu:

- Evropski sud im nije poklonio poverenje i presudom je naložio da podatke moraju da nam dostave.

Ne mislimo da je podatak o broju prisluškivanih državna tajna jer nismo tražili imena tih ljudi i ničim nismo ugrozili nijedan postupak, ni bezbednost zemlje. U većini zemalja ti podaci su javni i pokazuju koliko su bezbednosne službe demokratske. 

Izvor: www.vecernje novosti V. S.