Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA CARINSKOG ZAKONA: IZMENE I DOPUNE CARINSKOG ZAKONA TREBA DA OLAKšAJU POSLOVANJE PROMENOM NAčINA OBRAčUNA KAMATE ZA CARINSKI DUG


Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović izjavila je da izmene i dopune Carinskog zakona treba da omogući efikasnije upravljanje javnim finansijama i kontrolu trošenja novca korisnika javnih sredstava.

Kalanović je, obrazlažući predložene izmene poslanicima u Skupštini Srbije, objasnila da one treba da olakšaju poslovanje promenom u obračunavanju kamate za carinski dug.

Među ključnim razlozima za izmenu tog zakona jeste i usaglašavanje tog propisa sa odlukom Ustavnog suda Srbije da obračun kamata primenom konformne metode nije u saglasnosti sa Ustavom, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, u skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu sav novac koji ubira Uprava carina ići će u budžet Srbije.

Kalanović je napomenula da je predloženo i smanjenje rokova za čuvanje carinskih isprava, kao i rokova za obaveštavanje dužnika sa pet na tri godine.

Izmena Carinskog zakona, kako je navela, predložena je i zbog usaglašavanja tog dokumenta sa propisima EU u delu koji se odnosi na definisanje metoda za analizu i kontrolu uzoraka po tačno definisanoj metodologiji.

Ona je dodala i da će biti definisan način utvrđivanja kvaliteta proizvoda iz inostranstva, kao i koje su sve laboratorije u stanju da obavljaju tu kontrolu.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.11.2012.