Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U SEPTEMBRU 2013. GODINE


Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju septembra 10.444,5 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 333 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv u toku septembra realizovan je po osnovu korišćenja kredita od Evropske investicione banke u iznosu od 54,7 miliona evra. Od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu ostvaren je priliv u iznosu od 37,2 miliona evra, dok su banke po osnovu devizne obavezne rezerve izdvojile neto 26,5 miliona evra.

Najveći devizni odliv u istom periodu realizovan je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 151,6 miliona evra. Pored toga, odliv je realizovan i po osnovu otplate duga prema Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 52,0 miliona evra i po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 42,2 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju septembra iznosile su 6.779,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 687,0 miliona evra i bio je za 71,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Za prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7.243,9 miliona evra.

U septembru dinar je nominalno deprecirao prema evru za 0,2%. Da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 90,0 miliona evra.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 13.10.2013.