Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraNEMAČKI PARLAMENTARCI U POSETI SRBIJI


Predstavnici vladajuće koalicije CDU-CSU u nemačkom Bundestagu koji su se danas sastali sa predsednikom Narodne skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem ocenili su da je pridruživanje Srbije Evropskoj uniji u interesu Nemačke i dodali da će Bundestag pre odluke o sledećoj fazi pridruživanja sam doneti svoju odluku.

Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika Skupštine Srbije, predstavnici vladajuće koalicije nemačkog parlamenta, koje je predvodio potpredsednik parlamentarne grupe Hrišćansko-demokratske unije Andreas Šokenhof, naglasili su činjenicu da Bundestag ima posebnu grupaciju koja se bavi integracijom zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Poseta srpskom parlamentu, kako se ističe, ima za cilj upoznavanje nemačkih parlamentaraca sa situacijom u Srbiji i njenim naporima na putu pridruživanja Evropskoj uniji.

Šokenhof je konstatovao da se promenom vlade i novom skupštinskom većinom u parlamentu nisu promenili prioriteti srpske politike koji se odnose na pridruživanju Evropskoj uniji i uverio svog domaćina u potpunu otvorenost nemačkog parlamenta prema Srbiji, ističe se u saopštenju.

Predstavnici Demohrišćanske unije zainteresovani su za blisku saradnju sa srpskim parlamentom i van pitanja koja se odnose na Evropsku uniju, a uz pomoć fondacije Konrad Adenauer spremni su da saradnju dva parlamenta podignu na viši nivo.

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović zahvalio se na podršci predstavnika poslaničke grupe u nemačkom parlamentu i ocenio da je u odnosima Srbije i Nemačke otvorena nova era kao i da se nada da će to u narednom periodu biti vidljivo i u saradnji parlamenata.

"Svesni uloge koju Nemačka i njen parlament imaju u Evropskoj uniji i vrlo smo raspoloženi da unapredimo parlamentarnu saradnju u svim oblastima", izjavio je Stefanović i upoznao goste sa prioritetima za koje smatra da će u parlamentu ubrzati i unaprediti procese prema Evropskoj uniji.

Stefanović je, u vezi sa ispunjavanjem uslova za sledeću fazu u odnosima sa EU, posebno istakao čitav niz zakona koji će se uskoro naći pred Skupštinom i koji se odnose na borbu protiv korupcije i poboljšanje rada pravosuđa u Srbiji.

Izvor: Tanjug