Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraFISKALNI SAVET TVRDI DA USVOJENI REBALANS BUDŽETA UVEĆAVA DEFICIT UMESTO DA GA SMANJUJE


Fiskalni savet Srbije ocenio je da je prvi korak fiskalne konsolidacije napravljen u pogrešnom smeru i da rebalans budžeta za 2012. uvećava deficit, umesto da ga smanjuje.

"Prvi odgovor Vlade na alarmantno stanje u javnim finansijama, odnosno rebalans budžeta je neodgovarajući, mada su strukturne mere koje se odnose na poresku politiku i umanjenje rasta penzija i zarada u osnovi dobre", rekao je na konferenciji za novinare predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je kazao da predviđeni rebalans budžeta za 2012. nije adekvatan odgovor na izazov u javnim finansijama zato što donosi dodatno povećanje deficita, umesto njegovog smanjenja.

To je posledica velikog povećanja rashoda kao što su 13. penzija, subvencije i drugo, koji prevazilaze uštede koje će se ostvariti smanjenjem penzija i zarada i povećanjem poreza.

"Stanje u javnim finansijama je alarmantno iz zahteva odlučne mere fiskalne politike, i prve mesece 2012. godine obeležili su gotovo nekontrolisan rast fiskalnog deficita javnog duga pa je mogućnost izbijanja dužničke krize postala vrlo verovatna", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, rebalansom je predviđeno povećanje prihoda od preko 20 milijardi dinara, ali istovremeno predviđeno je dodatno povećanje rashoda za preko 25 milijardi dinara.

Fiskalni savet procenjuje da bi konsolidovani deficit države bez novih mera vlade do kraja godine mogao da iznosi oko 216 milijardi dinara ili 6,5 odsto BDP.

Deficit republičkog budžeta u 2012. godini bi bez novih mera vlade iznosio 197 milijardi dinara.

Trenutni nivo javnog duga Srbije je 56,5 odsto BDP, a do kraja godine on će dostići, a možda čak i prestići nivo od 60 odsto BDP, kazao je Petrović.

Za finansiranje deficita i otplaćivanje glavnice javnog duga do kraja godine potrebno je obezbediti oko 1,7 milijardi evra, a u 2013. dodatnih četiri do pet milijardi evra, što će kako ocenjuje Fiskalni savet predstavljati ozbiljan izazov.

"Mi smo mogli da radimo ono što je radila prethodna vlada, da ne plaćamo obaveze koje je država morala da plati, a da onda prikažemo deficit koji je manji, to je nemoguće i to nije naša politika", naglasio je on.

Senić je podsetio i da je Fiskalni savet pozdravio promene na prihodnoj strani budžeta, da je vođeno računa o kontroli rasta plata i penzija i da je učinjena velika reforma ukidanjem sopstvenih prihoda direktnih budžetskih korisnika.

On je ocenio i da su neosnovane optužbe LDP-a da je fiskalna decentralizacija povećala deficit budžeta.

"Nikad se ne govori o deficitu samo republičkog budžeta nego o konsolidovanom deficitu i konsolidovani budžet znači da su ta sredstva preneta na lokalne samouprave tako da na nivou cele države ta sredstva ostaju kao deo konsolidovanog budžeta i nisu isparila nigde", naveo je Senić.

Povodom optužbi da je ukinuto malo parafiskalnih nameta, on je naglasio da je napravljen "istorijski preokret u ukidanju parafiskalnih nameta zato što je to nešto što je gušilo privredu, pre svega mala i srednja preduzeća".

"Mi nemamo potrebu da dobijamo podršku različitih političkih stranaka za to jer se mi njima nismo ni obraćali u ovom slučaju .Ono što nas raduje jeste podrška ljudi iz biznisa koji osećaju da će ovo u velikoj meri da smanji troškove, pre svega, birokratiju i administraciju", rekao je Senić.

"Izrazito negativna ocena Fiskalnog saveta i zaključak da je predlog rebalansa suprotan potrebama Srbije obavezuju Vladu da odmah povuče taj predlog, kao što je već tražila LDP", navodi se u Jovanovićevoj izjavi prosleđenoj medijima.

Lider LDP-a podseća da je Fiskalni savet potvrdio da nema nikakve fiskalne konsolidacije jer se deficit povećava umesto da se smanjuje, uprkos povećanju poreza i još većem opterećenju privrede i građana.

"Procena Fiskalnog saveta je da će, uz ovakav rebalans, zemlja biti dovedena do deficita od gotovo 2 milijarde evra samo u ovoj godini, uz još gore prognoze za sledeću godinu", naveo je Jovanović.

On je istkao da se budžet ne sme na silu nametati uprkos stavu Fiskalnog saveta, jer će račun za to, kao i do sada, platiti građani i privreda, a ne partije koje su naumile da zemlju do kraja godine zaduže do nepodnošljive granice.

"Ukoliko u vladajućoj koaliciji ne žele da prihvate argumentaciju LDP, kao opozicione stranke, onda su bar dužni da poštuju obavezujuće mišljenje nezavisne državne institucije koja se stara o fiskalnoj stabilnosti i održivosti ekonomske politike", naveo je Jovanović.

Ako Vlada bude ignorisala stav Fiskalnog saveta, time dokazuje da ne poštuje zakon i da vodi ekonomsku politiku koja će do kraja razoriti i minimum stabilnosti budžetskog sistema, privrede i standarda građana.

"Time postojeća vladajuća koalicija samo nastavlja katastrofalnu politiku prethodne Vlade koja je, ignorišući krajem prošle godine kritike Fiskalnog saveta, LDP i javnosti, gurnula zemlju u nova zaduživanja, nekontrolisani deficit i recesiju, terajući istovremeno MMF iz Srbije kako bi nesmetano mogli da vode demagošku izbornu kampanju", naveo je Jovanović.

Izvor: