Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

BESPOVRATNA SREDSTVA ZA NABAVKU OPREME DOBILO 80 PREDUZETNIKA I MALIH PREDUZEĆA


Bespovratna sredstva za investicije za nabavku opreme i mašina dobio je 81 preduzetnik i malo preduzeće po Programu za pomoć maloj privredi koji je pre dva meseca pokrenulo Ministarstvo finansija i privrede.

Preduzetnicima, zanatlijama i malim preduzećima odobrena su bespovratna sredstva do 25 odsto investicije, odnosno do 25.000 evra, uz učešće preduzeća i zanatlija od 5 odsto, dok je ostatak vrednosti investicije finansiran iz kredita poslovnih banaka uključenih u sprovođenje Programa.

Ovaj vid državne pomoći u praksi je pokazao izuzetne rezultate zbog svojih multiplikovanih finansijskih efekata, a kroz partnerski odnos podstiče i stimuliše banke u Srbiji da se više okrenu mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Od izuzetnog je značaja da banke u Srbiji u mikro, malim i srednjim preduzećima prepoznaju važne klijente i tržište koje može da se unapredi, imajući u vidu njihov potencijal i uticaj na rast i razvoj privrede, kao i na otvaranje novih radnih mesta.

Ministarstvo finansija i privrede izdvojilo je 100 miliona dinara u ovoj godini za sprovođenje ovog Programa, a imajući u vidu veliku zainteresovanost malih preduzeća i preduzetnika za ovakav vid podrške, ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti da realizuje programe, koji pomažu nove investicije i pokretanje proizvodnje domaćih malih privrednika.

Veća dostupnost izvorima finansiranja za Ministarstvo finansija i privrede je stalno otvorena tema, koja će i u narednom periodu ostati prioritet i kojom ćemo se i dalje aktivno baviti, odnosno razvijati politike i preduzimati mere koje treba da poboljšaju dostupnost i prilagođenost finansiranja malim i srednjim preduzećima.

Ministarstvo finansija i privrede je za manje od dva meseca, usled velikog interesovanja malih preduzeća i preduzetnika, efikasno sprovelo ovaj program čija je pripremna faza započeta u maju, izborom banaka po otvorenom Javnom pozivu za učešće u Programu. Odabrane su tri poslovne banke (Raiffeisen Bank, ProCredit Bank i Societe Generale Bank) koje su ponudile najbolje uslove kreditiranja malih preduzeća i preduzetnika po pitanju kamata i traženog kolaterala.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija i privrede, 13.8.2013.