Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVE OPTUŽBE NA RAČUN ŠVAJCARSKIH BANAKA, KOJE SU OLAKŠALE UTAJU POREZA


Nemačka pokrajina Severna Rajna-Vestfalija, uprkos protivljenju zvaničnog Berlina, ponovo je od anonimnih informanata kupila CD-ove sa poverljivim podacima o nemački poreskim obveznicima koji porez taje u Švajcarskoj.

Najnovija informacija je da nemački novac iz Švajcarske odlazi u Singapur i druge „sigurnije luke“. Sve to ugrožava poreski dogovor Nemačke i Švajcarske prema kojem ova druga mora da oporezuje Nemce jednako oštro kao što je slučaj u Nemačkoj.

  • "Zašto bi banke, koje su napravile dobar biznis na utaji poreza odnosno na usmeravanju novca ka državi u Alpima, morale svaku ‘pomoć' svojim vernim klijentima da dovode u pitanje? Bankama se ne može verovati. One u tome nemaju kedibilitet. Bilo da je reč o transferu spornog novca ka Singapuru ili nekoj drugoj poreskoj oazi – kreativnost u takvim operacijama u svakom slučaju ostaje velika", kažu stručnjaci, a prenosi Dojče vele.

"Ukoliko se optužbe iz Diseldorfa potvrde, to će narušiti duh bilateralne saradnje sa Švajcarskom, istovremeno i pokušaje da se dođe do odgovarajućih dokumenata od banaka u Nemačkoj. Takav pristup bio bi kratkovid, ali bi ubrzao razmenu informacija na nivou Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Zahtev za pomoć već je stigao. Usluge banke UBS i njenih savetnika poreskim neplatišama dovoljno su veliko upozorenje. Uostalom, nije ugrožena samo pozicija jedna banke, već kompletna finansijska pozicija Švajcarske“, pišu nemački mediji.

"Ima i onih koji podržavaju kupovinu kompakt diskova sa podacima koji ukazuju na utaju poreza. Samo od takvih slučajeva je država uspela da napuni državnu kasu sa više stotina miliona evra“.


  • Frankfurter rundšau postavlja pitanje: "Šta je moralnije u borbi protiv privrednog kriminala, mogućnosti koje proizilaze iz nemačko-švajcarskog sporazuma ili kupovina diska sa informacijama, koji ukazuje na veliku utaju poreza? Verovatno ni jedno ni drugo. Ipak, bilo bi razumnije kada bi se konačno ratifikovao sporazum između Berna i Berlina.“


  • Štutgarter cajtung se bavi sadržajem pomenutog sporazuma i tvrdi kako nije nimalo loš.

"Nije suština samo u paušalnom oporezivanju građana u poslednjih deset godina. Time bi trezori i državne kase u budućnosti bili na dobitku. Ako države svojim merama blokiraju mogućnost za većom iskrenošću u plaćanju poreza, na kraju će ostati praznih ruku.“

 

  • Manhajmer morgen ima drugačiji stav.

"Ukoliko švajcarske banke svojim nemačkim klijentima mogu da osiguraju nelegalno stečeni novac na vreme, dakle pre 2013. kada bi na snagu stupio sporazum, koji bi omogućio paušalno plaćanje poreza – onda bi on kraju bio bezvredan. S druge stane, ako njegova ratifikacija izostane, sve će ostati po sarom. Zar to ne bi bilo tragično? Sve dok Švajcarska nije spremna na prihvatanje odgovarajućih sporazuma, utajivači poreza mogu da računaju sa tim da će im u paklu biti toplije, samo ponekad i to kada je ponovo u igri neki kompakt disk“, komentariše list.

Izvor: Dojče vele

<<< Nazad na ostale vesti