Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraZAKON O AKCIZAMA: Sniženjem akciza na gorivo do jeftinijeg javnog prevoza


Prevoznici u Srbiji se zalažu za sniženje akciza na naftne derivate za javni prevoz da ne bi poskupele cena karata, dok nadležni organi ističu da takve izmene trenutno nisu moguće i da o tome može da odlučuje samo nova Vlada Srbije.

Stručnjaci ukazuju da u evropskim državama postoji takva praksa sniženja akciza na naftne derivate za određene delatnosti koje su od javnog značaja.

Direktiva EU za 2011. čak preporučuje da ta akciza bude niža za određene delatnosti, kao što su saobraćaj, industrija, ali to treba da važi na teritoriji cele države, a ne samo za pojedine gradove, rekao je Tanjugu stručnjak za energetiku Privredne komore Srbije Ljubinko Savić i naveo da je tako, na primer, u Hrvatskoj akciza na gorivo niža za pomorski saobraćaj i za ribolov.

Osim Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) "Beograd" sniženje akcize na gorivo bi dobro došlo i saobraćajnom preduzeću "Lasta" i gradskim saobraćajnim preduzećima u ostalim gradovima u Srbiji, kažu prevoznici.

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas zatražio je od premijera Srbije Mirka Cvetkovića da se razmotri mogućnost sniženja akcize na gorivo za potrebe GSP "Beograda", jer će gradska uprava, u protivnom, biti prinuđena da za više od 20 odsto podigne cenu javnog prevoza u glavnom gradu.

Postojećom regulativom u Srbiji, međutim, nije propisana mogućost umanjenja iznosa akcize na derivate nafte za pojedinačne korisnike derivata. Propisi se mogu menjati, ali Vlada u tehničkom kapacitetu nema mandat da se o tome izjašnjava, istaknuto je u pisanom odgovoru premijera Srbije Mirka Cvetkovića gradonačelniku Beograda.

Sniženje iznosa akcize na derivate nafte bi značajno olakšalo poslovanje prevoznika zbog sve težih uslova poslovanja, izjavio je Tanjugu generalni direktor "Laste" Velibor Sovrović, ali i dodao da to preduzeće u narednih mesec - dva sigurno neće podići cene prevoza, uprkos visokim cenama goriva.

U Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću (JGSP) Novi Sad će eventualna odluka o povećanju cene prevoza biti doneta u saglasnosti sa Skupštinom grada Novog Sada koja je osnivač preduzeća, rekao je Tanjugu direktor tog preduzeća Branislav Bogaroški.

Promena cene karata neće biti u visini poskupljenja goriva, ukoliko osnivač odluči da nekim drugim merama pomogne poslovanje JGSP-a, rekao je on i naveo da su cene energenata samo od početka godine poskupele za oko 22 odsto.

Nastojaćemo da to poskupljenje bude "u nivou minimalno potrebnog za pokrivanje redovnog funkcionisanja gradskog saobraćaja", istakao je on i naglasio da JGSP Novi Sad funkcioniše na granici izdržljivosti, uprkos preduzetim merama štednje i racionalizaciji poslovanja.

Trenutno pojedinačna cena karte na gradskim linijima u Novom Sadu košta 45 dinara. Iz gradskog budžeta za pokrivanje troškova goriva JGSP Novi Sad predviđeno je 150 miliona dinara, a za amorizaciju autobusa 120 miliona.

U gradskom saobraćajnom preduzeću u Nišu kažu da nema zahteva za poskupljenje prevoza i da povećanje cene karata u gradskom prevozu u tom gradu neće biti, jer je iz gradskog budzeta za subvencije gradskog i prigradskog saobraćaja za ovu godinu izdvojeno 236 miliona dinara.

Akciza za sve vrste benzina u Srbiji iznosi 48,10 dinara po litru, a akciza za dizel gorivo 35,57 dinara po litru.

Ove godine planirano je da se u državnu kasu od akciza na gorivo slije 93,1 milijardu dinara, što je 12,4 odsto ukupnog budžetskog prihoda.

Zbog pada prometa priliv je po tom osnovu u prvih pet meseci manji za 13,1 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Izvor: Tanjug, 13.6.2012.