Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O IZBORU NARODNIH POSLANIKA I O IZMENI ZAKONA O LOKALNIM IZBORIMA: Potpis kojim birač podržava izbornu listu mora biti overen kod javnog beležnika ili u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, a u gradovima i opštinama za koje nisu imenovani javni beležnici u osnovnom sudu, sudskoj jedinici, prijemnoj kancelariji osnovnog suda ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmeni i dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika ("Sl. glasnik RS", br. 68/2020) i Zakon o izmeni Zakona o lokalnim izborima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2020).

Ti zakoni već su stupili na snagu. Ocenjeno je da su izmene donete iz "naročito opravdanih razloga" i da nema razloga da primena čeka.

Na sednici Narodne skupštine nije prihvaćen nijedan od predloženih amandmana na tražene izmene zakona.

Zakonom o izmeni Zakona o lokalnim izborima biće omogućeno da se overa lista potpisa podrške obavlja ne samo kod javnog beležnika, već i u opštinskim i gradskim upravama.

Za izbor narodnih poslanika potrebno je 10.000 potpisa, a rokovi za predaju lista na oba nivoa su 15 dana pre održavanja izbora.

Potpis kojim birač podržava izbornu listu mora biti overen kod javnog beležnika ili u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, a u gradovima i opštinama za koje nisu imenovani javni beležnici u osnovnom sudu, sudskoj jedinici, prijemnoj kancelariji osnovnog suda ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi.

Uz izbornu listu, predviđeno je usvojenim zakonima, Republičkoj izbornoj komisiji se dostavlja dokumentacija koja je overena u skladu sa tim zakonom.

Poslanički i lokalni izbori u Srbiji su zvanično najavljeni za 21. jun, ali uprkos tome ima zahteva opozicije da se odlože bar za jesen.

Izvor: Vebsajt B92 i N1, 10.05.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija