Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MISIJA MMF SA FISKALNIM SAVETOM


Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovara u Beogradu sa članovima Fiskalnog saveta u okviru redovnih konsultacija sa Srbijom.

Početnom sastanku s misijom MMF-a, organizovanom po zahtevu srpskih vlasti, u Narodnoj banci Srbije (NBS), prisustvovali su ministar finansija Mlađan Dinkić, viceguverneri NBS Veselin Pješčić, Diana Dragutinović i Ana Gligorijević, i predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić, direktor Uprave za nadzor nad finansijskim isntitucijama Đorđe Jevtić.

U razgovorima su razmatrani ekonomska i finansijska situacija, mere ekonomske politike, izazovi u fiskalnoj politici, okvir monetarane politike i eksterna stabilnost zemlje.

Misiji MMF-a predočena je i srednjoročna strategija ekonomske politike Srbije.

Planirano je da misija MMF-a u Srbiji boravi do 21. maja.

Misija MMF-a je saopštila da je fiskalna konsolidacija hitan prioritet vlasti u Srbiji i da je teško dostižan planirani budžetski deficit u 2013. od 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut je početkom februara 2012, jer je budžet za tu godinu odstupio od dogovorenog fiskalnog programa. Taj aranžman je bio kreditni, vrednosti 1,1 milijardu evra, ali je sklopljen "iz predostrožnosti".

Izvor: RTV, Beta