Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VENECIJANSKA KOMISIJA POZITIVNO O NACRTIMA SRPSKIH ZAKONA


  • Na svom 94. plenarnom zasedanju Venecijanska komisija dala je pozitivno mišljenje na tri nacrta o izmenama i dopunama zakona o sudijama, o uređenju sudova i o javnom tužilaštvu koje joj je prosledilo srpsko Ministarstvo pravde i državne uprave, rekao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Ministar Selaković je naglasio da je Ministarstvo pravde i državne uprave početkom 2013. godine uputilo Venecijanskoj komisiji na mišljenje, nacrte predloga o izmenama i dopunama tri pravosudno-organizaciona zakona - izmene i dopune zakona o sudijama, o uređenju sudova i zakona o javnim tužilaštvima.

"Mogu da izrazim svoje puno zadovoljstvo postupanjem Venecijanske komisije, predusretljivosti na koju smo naišli i početnim uspehom našeg ministarstva", rekao je Selaković u Veneciji.

On je dodao da je, osim par manjih tehničkih zamerki koje su sasvim prihvatljive i koje će u potpunosti biti unete u predloge zakona koje će Vlada Srbije proslediti Skupštini, Venecijanska komisija u globalu dala pozitivno ocenila predložene izmene i dopune zakona.

„Cilj nam je da pravda u Srbiji postane dostupna, mnogo efikasnija, nezavisna i prisutnija u svim delovima naše zemlje, što će konačno početi da se ostvaruje ispravljanjem onih grešaka koje su, između ostalog, nastale i u stvaranju sadašnje sudske mreže“, rekao je Selaković.

On je ocenio da put ka tom cilju nije lak i da je za njega potrebno vreme.„Veoma je bitno da se ovakav posao započne na dobar način, da se svaki budući korak tačno isplanira. Moramo imati uvid u stvarno stanje u sudovima, javnim tužilaštvima i da znamo koji su to problemi sa kojima se susreću sudije i tužioci. Ali, ono najvažnije, moramo znati koji su to problemi sa kojima se suočavaju građani Srbije na putu do pravde, jer oni najbolje osećaju efekte funkcionisanja pravosuđa“, zaključio je ministar Selaković.

Izvor: http://www.mpravde.gov.rs