Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U SKUPŠTINI RS ZVANIČNO POKRENUT PROJEKAT "JAČANJE KAPACITETA NARODNE SKUPŠTINE U PROCESU EVROPSKIH INTEGRACIJA"


Projekat "Jačanje kapaciteta Narodne skupštine Republike Srbije u procesu evropskih integracija", koji je zvanično pokrenut u Skupštini Srbije najnoviji je u nizu projekata u okviru Tvining programa u kojem Srbija učestvuje od 2004. godine.

Tvining program pokrenula je Evropska komisija 1998. godine, kao instrument kojim se podržava jačanje državne uprave i pravosuđa u sprovođenju pravnih tekovina EU u zemljama kandidatima ili potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Kroz Tvining program se podržava saradnja institucija zemalja članica EU i institucija kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Program je usmeren na postizanje konkretnih rezultata, a ne na podsticanje opšte saradnje.

Tvining projekti su jedan od glavnih alata pretpristupne pomoći u izgradnji institucija, a projekte zajedno razvijaju i primenjuju predstavnici članica EU i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata. Od 1998. godine države korisnice su sprovele više od 1.100 Tvining projekata.

Cilj je da se povećaju efikasnost, odgovornost i transparentnost u radu skupštine Srbije i da se ojačaju njene predstavničke, zakonodavne i nadzorne funkcije.

Izvor: RTV, Beta