Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SKUPŠTINA AP VOJVODINE NA NAREDNOM ZASEDANJU O EMITOVANJU HARTIJA OD VREDNOSTI I JAVNIM PREDUZEĆIMA


Skupštine Vojvodine trebalo bi na narednom zasedanju da se izjasni o predlogu za prestanak važenja ranije donete odluke o emitovanju dugoročnih hartija od vrednosti radi jačanja finansijskog potencijala Razvojne banke Vojvodine (RBV).

Na sednici će biti razmatran i predlog pokrajinske skupštinske odluke o pokretanju i načinu sprovođenja postupka zaduživanja (pokrajine) emitovanjem dugoročnih hartija od vrednosti.

  • Vlade Srbije i Vojvodine potpisale su prošle godine sporazum da status RBV bude rešen po modelu prenosa imovine i obaveza na neku drugu banku i na budući Razvojni fond Vojvodine (RFV).

Kako je ranije navedeno, Pokrajina i Republika će, na osnovu tog sporazuma, emitovati obveznice, u ukupnom iznosu od skoro deset milijardi dinara, što praktično znači "unovčavanje" imovine i potraživanja odnosno prenošenje u RFV.

Skupština Vojvodine na prethodnoj sednici usvojila je Zakon o Razvojnom fondu Vojvodine, nakon što je ugašena Razvojna banka, a na osnovu sporazuma između Republike i Pokrajine. Te odluke, nastavak su finansijske konsolidacije.

Na dnevnom redu sednice, za koju je predloženo 13 tačaka, su i predlozi odluka o javnim preduzećima "Vode Vojvodine", "Vojvodinašume" i "Zavod za urbanizam Vojvodine".

Poslanici će se izjasniti i o predlozima za razrešenje i imenovanje direktora Pokrajinske direkcije za robne rezerve i predsednika Skupštine "Dnevnik Holdinga" kao za izbor članova Saveta nacionalnih zajednica Skupštine AP Vojvodine.

Izvor: Tanjug