Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

TEKSTILNA INDUSTRIJA SRBIJE U 2012. GODINI OSTVARILA IZVOZ VREDAN 960 MILIONA DOLARA


Tekstilni proizvodi iz naše zemlje veoma su traženi na tržišu EU.

Prema rečima Vesne Vasiljević, sekretara Udruženja Privredne komore Srbije za tekstil, Srbija godinama beleži suficit od nekoliko miliona dolara u spoljnotrgovinskoj razmeni garderobe, donjeg veša, čarapa, kožne obuće, a takvim rezultatima doprinele su i strane investicije u tekstilni sektor najviše iz Italije, Nemačke i Austrije.

Domaći proizvođači odeće i obuće, međutim, zameraju državi što se stranim investitorima daju mnogo veći podsticaji nego domaćim, naglasila je Vasiljević u izjavi Tanjugu.

Ona je dodala da su iz Ministarstva za finansija i privrede dobijena uveravanja da će ove godine podsticajna sredstva biti dodeljivana i domaćim investitorima.

Vasilejić je napomenula da tekstilni sektor učestvuje u prerađivačkoj industriji Srbije sa 9,85 posto, po broju zaposlenih sa 11 odsto i zapošljava 31.000 radnika.

Vasiljević je dodala da je broj zaposlenih tekstilaca veći s obzirom na to da je izvestan broj zaposlenih na crno. U izvozu, tekstilni sektor je prisutan sa 8,28 odsto, a uvozu sa 7,59 odsto.

Vasiljević je podsetila da je tekstilna industrija Srbije i ranije bila vrlo prepozatljv brend, navodeći kao primer kompaniju BEKO koja je bila dobro poznata u zemljama Skandinavije, Engleske.

Ona je podsetila i da je Srbija prvi sporazum o slobodnoj trgovini sa EU potpisala baš u oblasti tekstila 2005. godine kada su ukinute sve kvote i srpski tekstil bez ikakvih carina mogao da krene u zemlje EU.

Menadžer srpskog Klastera modne i tekstilne industrije (FACTS) Slađana Milojević, takođe, smatra da tekstilna indsutrija Srbije može da bude jedan od stubova privrednog razvoja zemlje, jer godinama beleži veoma dobre izvozne rezulate.

"Tekstilna industrija Srbije ostala je vitalna grana i pored zaista teške situacije i globalne ekonomske krize i nalazi svoje mesto kako na domaćem tako i stranim tržištima", ukazala je ona.

Milojević je objasnila da FACTS okuplja 16 domaćih proizvođača odeće i tri obrazovne institucije, zapošljava 2.500 radnika i da je u 2011. ostvario izvoz od 14,5 miliona evra, a godišnji obrt 54 miliona evra.

Ona je napomenula da članice klastera najviše izvoze u zemlje regiona i EU, neke na tržište SAD, ali da je u planu i širenje na rusko i tržišta ostalih bivših sovjetskih republika.

Milojević je naglasila da ima mnogo načina kako da se unapredi poslovanje domaće tekstilne industrije kao što su zaštita od nelojalne konkurencije, razne subvencije države, da se proizvođači oslobode plaćanja carina na uvoz repromaterijala.

"Imamo dosta primera iz regiona gde vlade subvencionišu tekstilnu industriju i pomažu, gde su proizvođači oslobođeni plaćanja carina na uvoz repromaterijala. U Srbiji nema primarnog repromaterijala i mi smo prinuđeni da uvozimo kompletan repromaterijal", objasnila je ona.

Izvor: Tanjug