Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

EMIRATI ULAŽU 200 MILIONA EVRA U AGRAR


Ministar finansija i privrede u ime Vlade RS u Abu Dabiju je sa kompanijom Al Dahra potpisao  predugovor o investicijama u poljoprivredi između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Predugovorom je predviđeno da njihova vodeća agroindustrijska kompanija Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava.

Iznos od 100 miliona evra Al Dahra će investirati u izgradnju sistema za navodnjavanje i nabavku savremene opreme, dok će dodatnih oko 100 miliona evra uložiti za sticanje 80 odsto učešća u zajedničkim preduzećima, u kojima će država zadržati 20 odsto vlasništva.

Predstavnici "Al Dahre", vodeće agroindustrijske kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako piše Blic, obišli su nedavno "Vojvodinu" u Starčevu, "Dragan Marković" u Obrenovcu i još sedam-osam poljoprivrednih kombinata u Srbiji.

Ugovorom sa "Al Dahrom" predviđeno je da će poljoprivredni kombimnat postati deo zajedničkog preduzeća u kojem bi arapska kompanija imala 80 odsto, a država Srbija 20 odsto vlasništva.

Reč je o, piše današnji Blic, jednom broju preduzeća iz tzv. zelenog pula, u kojem je 15 poljoprivrednih kompanija u restrukturiranju, jer su ugovori o njihovoj privatizaciji raskinuti.

Potpredsednik Vlade i ministar Vojske najavio je i da će sledeće nedelje biti potpisan i najmanje jedan veliki ugovor o investicijama iz Emirata u namensku industriju Srbije, u vrednosti od preko sto miliona evra, a do kraja meseca biće potpisana još dva ugovora iz te oblasti.

"Biće posla za celu namensku industriju u Srbiji, ali nam predstoje teški razgovori sa zaposlenima i menadžmentom u tim fabrikama. Radnici hoće da rade, ali će pojedini menadžmenti morati da stave prst na čelo i odluče hoće li da uđu u posao", kazao je Vučić.

Potpredsednik Vlade rekao je i da je Srbija na korak od potpisivanja više ugovora o investicijama iz UAE za različite delatnosti, čija će ukupna vrednost biti više stotina miliona evra.

Uskoro bi, kako je rekao Vučić, mogle da budu konkretizovane investicije iz Emirata u visoku tehnologiju i kompjutersku proizvodnju u Srbiji, zatim u "Jat tehniku" i u neke druge kompanije.

Vlada RS je ovlastila Dinkića da potpiše Ugovor sa predstavnicima Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Izvor: Tanjug, Blic