Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NALED: NACRT ZAKONA O UREĐENJU PROSTORA I IZGRADNJI NIJE USAGLAŠEN SA ZAKONIMA KOJI REGULIŠU RAD JAVNIH PREDUZEĆA I DRUGIH NOSILACA JAVNIH OVLAŠĆENJA


Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je ocenila da Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji ne garantuje brže izdavanje građevinskih dozvola i zatrazila je da Vlada Srbije odloži primenu predloženih novina od tri do šest meseci.

U saopštenju NALED-a je istaknuto da Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji nije usaglašen sa zakonima koji regulišu rad javnih preduzeća i drugih nosilaca javnih ovlašćenja, što će predstavljati značajnu kočnicu u primeni tog zakona.

"Sektorski zakoni (o energetici, šumama, vodama, putevima) sačuvaće javnim preduzećima pravo odlučivanja u procesu odobravanja građevinske dozvole, što je i do sada predstavljalo najveće usko grlo sistema zbog kojeg Srbija ima jednu od najkomplikovanijih i najdužih procedura u svetu", navodi NALED.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o uređenju prostora i izgradnji je završena.

Problematično je, kako je ocenio NALED, to što lokalne samouprave nemaju usvojene planove detaljne regulacije.

"Ni novi zakon neće dozvoljavati gradnju po generalnom urbanističkom planu, što znači da će investitori i dalje morati da čekaju da gradovi i opštine usvoje Plan detaljne regulacije. Zbog toga je potrebno pronaći alternativno rešenje u slučajevima kada lokalne samouprave nemaju novca za izradu planova jer će veliki broj parcela širom Srbije i narednih godina biti 'zaključan' za dobijanje građevinske dozvole i gradnju", smatra NALED.

Izvor: Tanjug