Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA ZAKONA O RADU: PREDLOG DA STOPA NAKNADE ZA MINULI RAD BUDE 0,4% I DA SE OBRAČUNAVA SAMO ZA GODINE STAŽA KOD POSLEDNJEG POSLODAVCA


Na predlog Ministarstva privrede, uneta je u prvu verziju Nacrta zakona o izmenama Zakona o radu, odredba:

Naknada za minuli rad ubuduće bi mogla biti smanjena na 0,4 odsto po godini staža i obračunavana samo za godine staža kod poslednjeg poslodavca,

rekao je za Danas Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu za rad. U utvrđivanju prve verzije zakonskih izmena nisu učestvovali reprezentativni sindikati i još nije prošla Vladu Srbije.

Prema dosadašnjim zakonskim rešenjima naknada za minuli rad je iznosila 0,5 odsto po godini staža i obračunavana je zaposlenom na ceo radni staž bez obzira gde ga je stekao.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije smatraju da će uz ostale zakonske novine, praktično smanjivanje i naknade za minuli rad, rezultirati smanjivanjem zarada ne od četiri do osam odsto, kako su pokazivale dosadašnje računice, nego i za više od 10 odsto.

Mora se naravno napomenuti da se u praksi minuli rad kao zasebna kategorija obračunava samo zaposlenima kod države i preostalim radnicima u društvenom sektoru, što je otprilike polovina zaposlenih, dok privatni poslodavci obično ugovaraju ukupnu zaradu i minuli rad praktično u privatnom sektoru u Srbiji ne igra veliku ulogu.

Nacrt zakona o izmenama Zakona o radu trebalo bi zaključkom Vlade Srbije da bude upućen na javnu raspravu, koja mora trajati najmanje 20 dana. Logično je, naravno, pretpostaviti da Vlada Srbije neće javnu raspravu o ovako važnom zakonu organizovati za vreme novogodišnjih praznika i u vreme katoličkog i pravoslavnog Božića. 

Izvor: www.danas.rs R. Ćirković