Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NEOPHODNA PROMENA USTAVA RS


Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izrazio je nadu da će u skorijoj budućnosti u Srbiji uslediti promena Ustava. Prethodno se o ustavnim promenama govorilo i u republičkom parlamentu.

Vrebalov je naveo da treba što pre doneti Zakon o finansiranju Vojvodine.

Vojvođanski funkcioner je podsetio na izjavu ministra finansija Srbije Lazara Krstića da će taj zakon biti donet sledeće godine, a pitanje finansiranja pokrajine sistemski rešeno.

Ambasador Ragnar Kamsvag rekao je da u 2014. godini ambasada planira da donira 10 miliona evra za projekte nevladinih organizacija i dodao da 25 odsto tih projekata dolazi sa teritorije Vojvodine.

Da li ova Vlada misli da je sposobna da promeni ustavni okvir koji je zaustavio Srbiju u njenom kretanju unapred, upitala je Popović.

Suzana Grubješić je izjavila  da je potrebno promeniti Ustav Srbije, kako bi i drugi delovi Srbije dobili sličnu autonomiju poput one koju ima Vojvodina.

Ona je u Skupštini Srbije tokom rasprave o Predlogu budžeta Srbije za 2014. godinu u pojedinostima kazala da je Srbijiu potrebno podeliti na sedam regiona, "kako bi svi njeni delovi dobili ravnomerne uslove da se razvijaju".

Suzana Grubješić je rekla da se istorijska autonomija Vojvodine "ne dovodi u pitanje" i da treba primeniti "višeslojnu autonomiju", odnosno da Srem, Banat i Bačka dobiju veći regionalni status.

"Za tako nešto potrebna je promena Ustava", rekla je ona i istakla da debata o promeni Ustava treba da postane legitimna i predmet rasprave svih stranaka.

Izvor: RTV