Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U BRISELU PREDSTAVLJEN ZAKONODAVNI OKVIR NA KOME POČIVA PRAVNO UREĐENJE NADLEŽNIH ORGANA I ORGANIZACIJA ZA SPROVOĐENJE I KONTROLU PROPISA


Eksperti delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova i institucija Republike Srbije predstavili su drugog dana bilateralnog skrininga u Briselu, zakonodavni okvir na kome počiva pravno uređenje nadležnih organa i organizacija za sprovođenje i kontrolu propisa, a u skladu sa pregledom pravnih tekovina EU.

Kako je saopšteno iz MUP-a, prezentacije predstavnika Ministarstva obuhvatile su teme: strateški okvir unutrašnje bezbednosti, trgovina ljudima, trgovina oružjem, seksualna eksploatacije dece, borba protiv terorizma, ekonomski kriminal, policijska saradnja, integrisano upravljanje granicom i falsifikovanje evra.

Stručnjaci iz Tužilaštva za organizovani kriminal, Republičkog javnog tužilaštva, Uprave za sprečavanje pranja novca i Bezbednosno-informativne agencije upoznali su prisutne sa osnovnim stavkama borbe protiv organizovanog kriminala, sajber kriminala i pranja novca.

Predstavnici navedenih institucija su upoznali prisutne i sa zadržavanjem podataka, uključujući zakonito presretanje telekomunikacija, a predstavili su i zakonodavnu usklađenost, institucionalne okvire i saradnju između domaćih, regionalnih i međunarodnih institucija.

Predstavnici Ministarstva su odgovarali na pitanja eksperata iz EU, koja se odnose na implementaciju konkretnih standarda EU u naš pravni poredak i njihovu praktičnu primenu.

Kako je saopšteno, diskusija je učesnicima dala prilike ne samo za razmenu iskustava, već i za dobijanje konkretnih predloga i smernica za dalji razvoj.

Izvor: Tanjug