Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U OKTOBRU 2013. GODINE


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju oktobra iznosile 10.298,3 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 334 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 171,1 milion evra. Pored toga, odliv je realizovan i po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 91,1 milion evra i po osnovu otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 22,5 miliona evra.

Veći devizni priliv u istom periodu realizovan je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 59,5 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 34,9 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju oktobra iznosile su 6.848,0 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 718,6 miliona evra i bio je za 31,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Inače, za prvih deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7.962,6 miliona evra.

U oktobru je zabeležena nominalna aprecijacija dinara prema evru za 0,5%. Da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, Narodna banka Srbije je u istom mesecu intervenisala kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 165,0 miliona evra.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 12.11.2013.