Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

NOVIM ZAKONOM ĆE SE JASNO PRECIZIRATI VLASNIŠTVO NAD ZEMLJIŠTEM GDE BUDU PLANIRANI OBJEKTI ZA IZGRADNJU


Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić uputio je danas apel da kriterijumi u proceni zemljišta za eksproprijaciju budu ujednačeni.

Ministar Ilić je u izjavi Tanjugu ukazao da procenu vrednosti zemljišta rade nadležni organi Poreske uprave i da oni od opštine do opštine određuju cene prema evidenciji poreskih obveznika, odnosno kvalitetu zemljišta.

Prema Iliću, da ne bi bilo zastoja u radovima, cene bi od opštine do opštine trebale biti ujednačene za istu klasu zemljišta.

"Ne vidim razlog da ti problemi nastanu, ukoliko su u pitanju milion ili dva dinara na celoj relaciji autoputa", naglasio je Ilić.

Kako je ministar dodao, s obzirom da su obezbeđena sredstva i pušten avans, ne treba zbog par miliona dinara dovesti u pitanje tempo rada.

Ilić je dalje naveo da u Srbiji ima više od 1.300.000 objekata koji nisu legalizovani i da zbog nerešenih pravno-imovinskih odnosa veliki broj nepokretnosti nije upisan u katastar.

Ministar je ukazao da je za pojedine lokalitete veoma teško utvrditi vlasništvo.

"Taj problem će biti rešen novim zakonom kojim će se jasno precizirati vlasništva nad zemljištem gde budu planirani objekti za izgradnju", izjavio je Ilić.

Ministar je dodao i da postoje građevinski objekti koji su izgrađeni na zemljištu za koje se niko decenijama nije interesovao.

"Naš cilj je da se pomoću ovog zakona svi objekti upišu u katastar, čak i oni koji nisu legalizovani, treba ih upisati i tek nakon toga rušiti i izbrisati iz registra", kazao je Ilić.

Ilić smatra da deo zemljišta koji ne može da se legalizuje treba da uđe u sudski spor i procenjuje da će takvih slučajeva biti dva do tri odsto.

Ministar je dalje ocenio da će Srbija zahvaljujući kreditnoj liniji iz Narodne Republike Kine "koja je veoma povoljna, jer je grejs period dug", uštedeti i do dva miliona evra po dužnom kilometru auto-puta.

Prema Iliću, mnoge članice Evropske unije nisu zainteresovane za ove kredite.

Ministar je dalje naveo i kako partneri iz NR Kine imaju visoko profesionalni odnos prema poslu i žele da uđu u velike projekte u Srbiji.

Izvor: Tanjug