Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraDONACIJA EU OD 22 MILIONA EVRA ZA OBNOVU INFRASTRUKTURE VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović saopštio je da će EU uložiti 22 miliona evra u obnovu infrastrukture 27 visokoškolskih ustanova u Srbiji, što će doprineti stvaranju uslova za razvoj ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama u skladu sa zahtevima tržišta rada.

Obradović je na svečanosti povodom pomenute donacije EU, održanoj u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, istakao da oblast visokog obrazovanja predstavlja jedan od najvećih potencijala, koji treba i može da obezbedi ekonomski razvoj zemlje.

On je naveo da Srbija nema dovoljno sredstva za ulaganje u obrazovanje i da je zato svaka pomoć više nego dobro došla, pri čemu je ova donacija obezbeđena kroz projekat "Unapređenje infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji - EU HETIP".

Prema njegovim rečima, sredstva su namenjena državnim univerzitetima u Novom Pazaru, Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu za adaptaciju i obnovu kabineta, slušaonica, laboratorijia i nabavku opreme.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer saopštio je da se pomenuti projekat realizuje iz pretpristupnih fondova namenjenih Srbiji i dodao da će donacija značajno pomoći resornom ministarstvu u unapređenju naučnih kapaciteta, a naročito razvoju tehničkih inovacija i istraživanja, koja bi trebalo da dovedu do ekonomskog napretka.

Studenti i nastavno osoblje počeće da koriste obnovljene prostorije i novu opremu od školske 2013. godine.

Zahvaljujući donaciji, biće rekonstruisan staklenik u botaničkoj bašti "Jevremovac" koja pripada beogradskom Biološkom fakultetu, a predviđena je i adaptacija kabineta i slušaonica na Poljoprivrednom fakultetu.

U planu su, između ostalog, i proširenje i adaptacija zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, izgradnja kotlarnice na Mašinskom fakultetu u Kraljevu, obnova fasade zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta i izgradnja rampi za studente sa hendikepom.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 12.9.2012.