Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U SVIM SREDNJIM ŠKOLAMA 74 OD UKUPNO 307 OBRAZOVNIH PROFILA NIJE AKTIVNO (POSTOJE SAMO NA PAPIRU)


Od 307 smerova u srednjim školama pojedina nemaju nijednog upisanog učenika i postoje samo na papiru. Đaci nezainteresovani da uče za tapetara, roletnara, minera.

Godinama unazad u Srbiji se ne školuje nijedan mlinar. Nemamo ni roletnara, parketara, tapetara, pivara... Sva ova zanimanja postoje u školama, za njih se raspisuju konkursi, ali niko ne želi da ih uči.

Ovo su samo neki od neaktivnih obrazovnih profila u srednjim školama, među kojima su uglavnom dvogodišnji i trogodišnji zanati.

Prema podacima Ministarstva prosvete i nauke, niko ni prethodne godine nije upisao smer za elektrozavarivača, gasnog zavarivača, rukovaoca poljoprivredne tehnike, izrađivača ramova, tapetara železničkog enterijera, minera, rudara u podzemnoj eksploataciji... Ali đaci nisu želeli ni u obućare, tesare i druge građevince.

U svim srednjim školama čak 74 od ukupno 307 obrazovnih profila nije aktivno, tj. postoje samo na papiru.

Mnogi smerovi su zamrli i čekaju neke nove generacije da ožive, a sa druge strane - u škole se uvode i nova zanimanja. Prema najavama iz Ministarstva prosvete, razmatra se uvođenje odeljenja za pratioce u lovu, šumske sekače motoriste, pomoćnike operatera digitalne štampe, tehničare fitomedicine, tehničare za logistiku, dimničare...

- Uzrok tome je verovatno što se deca odlučuju za profile koji im daju šire mogućnosti zapošljavanja - objašnjava Radiša Mikarić, iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. - Ako završe, recimo, za prehrambenog tehničara imaju veći izbor zanimanja, nego ako su samo mlinari.

Kao još jedan razlog zašto se na nekim smerovima traži mesto više, a druga nemaju nijednog đaka, prema Mikarićevim rečima, posledica je i diktata tržišta. Tapetari železnikog enterijera, na primer, školovani su u Smederevu, a sada sa tom diplomom svršeni srednjoškolci retko mogu da se zaposle. Za pivara se školuje samo po pola razreda na svake tri godine, i to u Somboru, koliko je potrebno za "Apatinsku pivaru".

Treći razlog zbog čega su neki razredi pusti je taj što deca retko biraju fizički teške profesije. Neće da budu u rudarskim jamama, za masivnim mašinama, na njivama...

- Iz oglednih, u redovan sistem prešlo je već devet profila, a od septembra će ih biti još pet, i to konobar, kuvar, poslastičar, poslovni i finansijski administrator - objašnjava Mikarić. - Pripremili smo predloge da iz ogleda u redovan sistem pređu ukupno 23 obrazovna profila.

Reč je o odeljenjima koja su imala "eksperimentalne" programe, koji su sada dorađeni i važiće za sve škole koje imaju te smerove.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Večernje novosti", 10.8.2012.