Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Penzioneri nezadovoljni najavama iz Vlade RS da će oktobarska povišica biti u skladu sa mogućnostima, umesto u skladu sa Zakonom


Penzioneri nezadovoljni najavama iz Vlade da će oktobarska povišica biti u skladu sa mogućnostima umesto za zakonom. Prosečna penzija treba da bude ojačana za 1.464 dinara.

Prosečan ček svih 1.690.587 penzionera u Srbiji sigurno će od oktobra biti deblji, ali je neizvesno za koliko. Iz Vlade Srbije poručuju da neće biti zamrzavanja primanja, ali i da će se penzije podići "u skladu sa mogućnostima". Na ovu su najavu, međutim, reagovala najveća penzionerska udruženja ocenjujući je kao "opasnu" i - nezakonitu.

- Zakon se mora poštovati, a u njemu jasno piše da se penzije usklađuju u odnosu na rast potrošačkih cena iz prethodnog polugodišta - objašnjava Đuro Perić iz Saveza penzionera Srbije. - Zato bi povećanje u "skladu sa mogućnostima" bilo gora opcija nego da su ih zamrzli jer bi takav presedan mogao potom da se primenjuje i na ostala socijalna davanja koja su regulisana zakonom.

Da se penzije ne mogu povećavati proizvoljno smatraju i u Savezu penzionera Vojvodine, ali i u kabinetu Jovana Krkobabića, potpredsednika Vlade.

U Ministarstvu finansija i privrede još ne znaju koliko bi to povećanje "u skladu sa mogućnostima" moglo da bude.

- Još nismo imali zvanični poziv, ali ga očekujemo - kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, ali i Upravnog odbora Fonda PIO.

- Saglasni smo da se u obzir uzmu realne mogućnosi, ali se u analizama mora poći i od toga da li je moguće živeti sa prosečnom penzijom ili platom. Svi brinu o tome koliki je deficit u budžetu, a ne razmišljaju o deficitu u džepu jedne porodice.

- Finansijskim planom Fonda PIO predviđeno je da oktobarska povišica bude 0,9 odsto, ali je taj procenat dobijen na osnovu projekcija pravljenih krajem prošle godine kada se očekivala manja inflacija. Ona je, međutim, bila znatno veća - računa Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine. - Potrošačke cene su od aprila do juna porasle za 3,1 odsto i očekuje se da će i u julu, avgustu i septembru biti toliki rast. To znači da će ukupna inflacija biti oko šest odsto, a samim tim i penzionerska povišica.

Ako bi se ova predviđanja obistinila, prosečna penzija bila bi veća za 1.464 dinara.

- Za isplatu uvećanih penzija, država bi do kraja godine potrošila oko šest milijardi dinara više nego što je prvobitno planirano - dodaje Nenadić. - Zato se očekuje rebalans budžeta, koji je neophodan i zbog isplate takozvane trinaeste penzije.

Ova vanredna socijalna pomoć za oko pola miliona najsiromašnijih penzionera državu će koštati još 85,5 miliona dinara. Prva rata će se podeliti polovinom septembra, a ostale tri trebalo bi da se isplate do kraja godine.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Večernje novosti", 10.8.2012.