Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPREDSEDNIK UDRUŽENJA JAVNIH TUŽILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUŽILACA SMATRA DA JE ODLUKA USTAVNOG SUDA RS O USVAJANJU SVIH RAZMATRANIH ŽALBI RAZREŠENIH SUDIJA, VAŽNA ZA VLADAVINU PRAVA I IZRAZIO OČEKIVANJE DA ĆE SLIČNA BITI DONETA I PO ŽALBAMA TUŽILACA


"Očekujemo da će Ustavni sud vrlo brzo slično odlučiti i o žalbama tužilaca i njihovih zamnika", rekao je Iić.

Imajući u vidu, kako je naveo, napise u štampi o sadržini odluke Ustavnog suda smatramo da je sud rekao suštinu o nedostacima koji su pratili postupak reizbora sudija i tužilaca, kao i postupak revizije reizbora.

Prema njegovim rečima, brža reakcija Ustavnog suda sigurno bi doprinela da pravosudna agonija traje kraće, ali i zakasnela odluka je bolja nego da ona izostane.

Ta odluka , kako je naveo, bila je važna za celokupnu javnost Srbije jer od nje zavisi i ostvarivanje principa vladavine prava.

 

Visoki savet sudstva tvrdi da je Ustavni sud Srbije otezao sa odlukom o žalbama razrešenih sudija iako je ta institucija još 2010. na sastanku kom je prisustvovala i tadašnja predsednica US S Bosa Nenadić predložila poništavanje opšteg izbora sudija.

"Oni to, međutim, nisu hteli. Čekali su da sada maltene nema ni tehničke vlade pa da donesu odluke", rečeno je Tanjugu VSS.

Predsednica VS S Nata Mesarović nije htela da komentariše odluku Ustavnog suda o vraćanju 126 razrešenih sudija na posao jer, kako kaže, još nije videla obrazloženje. Ona je za Tanjug izjavila samo da će se VS S nakon sednice zakazane za 14 sati oglasiti saopštenjem.

 

Ustavni sud Srbije usvojio je 126 žalbi neizabranih sudija, pošto je utvrdio da u postupku odlučivanja o njihovim prigovorima nije oborena pretpostavka da su ispunjavali uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju.

Ustavni sud je poništio odluke Visokog saveta sudstva kojima su odbijeni prigovori podnosilaca žalbi izjavljeni protiv odluka kojima im je prestala sudijska dužnost, objavljeno je na sajtu tog suda.

Sud je naložio Visokom savetu sudstva da u roku od 60 dana, od dana prijema Odluke Ustavnog suda, izvrši izbor podnosilaca žalbi u skladu sa članom 30. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i za postupak preispitivanja odluka prvog sastava VS S o prestanku sudijske dužnosti.

Pred Ustavnim sudom se nalazi oko 450 žalbi neizabranih sudija i tužilaca u postupku preispitivanja odluke prvog saziva VS S i Državnog veća tužilaca (DVT).

Izvor: