Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPRIVREDNICI TVRDE DA REPUBLIKA SRBIJA TREBA DA POKRENE REINDUSTRIJALIZACIJU PRIVREDE, ZADUŽIVANJEM ZA NOVIH 10 MILIJARDI EVRA


Srbija treba da pokrene reindustrijalizaciju privrede, zaduživanjem za novih 10 milijardi evra i to od Rusije, kako bi povećala bruto domaći proizvod (BDP), preporučili su večeras domaći privrednici i naglasili da nova vlada mora da ima sluha za potrebe privrede.

Visoki funkcioner SPS-a i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ocenio je da mnogo važnije sprovesti reinduistralizaciju privrede, nego da se bavimo fiskalnom i monetarnom politikom u situaciji kada privreda posustaje.

Srbija mora da podigne proizvodnju privrede, a najlakše je to učiniti u poljoprivredi u koju treba uložiti najmanje milijardu evra godišnje, gde je multiplikator jedan prema pet, rekao je Bajatović u programu RTS-a.

Bajatović je istakao da Srbija nije prezadužena zemlja i ponovio da ukoliko bismo uložili oko 10 milijardi evra, za oko pet godina duplirali bismo BDP na oko 60 milijardi evra i zaduženost države ne bi bila oko 50 odsto, nego upola manja.

Zamoljen da objasni koncept osnivanja Razvojne banke i obezbeđenja kapitala za nju, Bajatović je rekao da bi ta banka odobravala zajmove vrlo selektivno u poljoprivredu i mala i srednja preduzeća da proizvode samo za izvoz, a sredstva od milijardu evra obezbedila bi se od obveznica koje bi kupila Narodna banka Srbije.

"Bez reindustrijalizacije Srbija će umirati na nogama", upozorio je Bajatović i napomenuo da nova vlada treba da uspostavi pravi socijalno ekonomski dijalog države sa sindikatima i privredom.

I potpredsednik DSS-a i predsednik ABS Holdinga Nenad Popović založio se da se Srbija uzme kredit od Rusije od oko 10 milijardi evra, "koji su naši prirodni prijatelji", ukoliko želimo da pokrenemo proizvodnju i da se zaposle novi ljudi.

Srbija mora da se zaduži i da vlada odredi tri do četiri ključne privredne grane u koje će ulagati da bi zaposlila što više ljudi, kazao je Popović.

Najvažnije je da nova vlada ispuni planove koje je zacrtala, i da najpre pokrene poljoprivredu, energetiku i građevinu, koje pokreću ostale privredne grane, objasnio je predsednik ABS Holdinga.

Popović je rekao da treba menjati poreski sistem, jer u direktnoj proizvodnji u Srbiji radi svega oko 400.000 ljudi.

Osim Razvojne banke, Srbija treba da osnuje Izvoznu banku i Interventni fond za privredu, ukazao je Popović.

Član kuba "Privredni dodatak" i predsednik ITM grupe Toplica Spasojević rekao je da treba sačekati da se vidi kako će biti formirana vlada, da bi se stekao utisak o njenim planovima u privredi i dodao da su na formiranje nove vlade najpre uticali glasači na izborima, a najmanje privrednici.

Komentarišući izjavu mandatara za sastav nove vlade Ivice Dačića da je ugrožen finansijski sistem zemlje, zahvaljujući najviše nekim bankama koje su iznosile profit van zemlje, Spasojević je rekao da je to pogrešna teza i da treba dati svima šansu da rade.

Kada je reč o obezbeđivanju sredstava za privredu, Spasojević je rekao da i na domaćem tržištu ima slobodnog kapitala, ali se najpre mora nastaviti saradnja s MMF-om.

Država mora da štedi i da smanji emisiju obveznica, da ne bi konkurisala privredi, jer je bankama isplativije da kupuju državne hartije od vrednosti, nego da daje kredite privredi, ukazao je Spasojević.

Spasojević je preporučio budućem premijeru i ministru privrede da obiđu najveća preduzeća u Srbiji i da ih pitaju šta treba za njih da urade, kako bi oni zaposlili bar 20 odsto više radnika nego što sada ima, da bi se smanjila nezaposlenost u zemlji.

Izvor: Tanjug