Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SRBIJA JE PRVA ZEMLJA ISTOČNE EVROPE KOJA JE ZAKLJUČILA SPORAZUM O IZVRŠENJU KRIVIČNIH SANKCIJA SA MEĐUNARODNIM KRIVIČNIM SUDOM


Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković je Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavio inicijativu Srbije da se osuđenima u Haškom tribunalu omogući izdržavanje kazni zatvora u državama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije, čiji su državljani.

"Napominjem da je osnovni motiv ove inicijative rešenost Republike Srbije da preuzme odgovornost za izvršenje zatvorskih kazni izrečenih srpskim državljanima osuđenim pred Tribunalom u Hagu", istakao je Selaković obraćajući se članovima Saveta Bezbednosti u Njujorku na sednici posvećenoj radu Tribunala.

On je podsetio da je Srbija u više navrata pokazala spremnost da u cilju izdržavanja kazni primi kako svoje državljane osuđene pred Tribunalom, tako i druga lica osuđena u Hagu koja bi na to pristala, kao i da pruži sve garancije da će obezbediti punu sigurnost lokacija na kojima bi se kazne izvršavale.

Takođe je podsetio da je Srbija 20. januara 2011. godine potpisala Sporazum o izvršenju krivičnih sankcija sa Međunarodnim krivičnim sudom (MKS), prema kom osuđeni pred tim sudom za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid mogu izdržavati kazne zatvora u Srbiji.

"Napominjem da je Srbija prva država istočne Evrope koja je zaključila takav sporazum sa MKS, a da su jedine države koje su to učinile pre nje Velika Britanija, Austrija, Belgija, Danska i Finska", istakao je Selaković.

On je istakao da će Srbija, kao i do sada, nastaviti da ispunjava svoje obaveze kako u saradnji sa Tribunalom, tako i u saradnji sa rezidualnim mehanizmom koji počinje sa radom 1. jula ove godine.

Izvor: Tanjug