Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SKUPŠTINA RS: ZAVRŠENA DVODNEVNA DEBATA O ZAKONIMA IZ OBRAZOVANJA


Poslanici republičkog parlamenta posle 12-časovne debate završili su razmatranje paketa zakona iz oblasti obrazovanja. Reč je o predlozima zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, o srednjem obrazovanju i vaspitanju, o obrazovanju odraslih, kao i izmene zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o učeničkom i studentskom standardu.

 Resorni ministar Žarko Obradović poručio je na kraju rasprave da postoji dobra perspektiva za tu oblast ukoliko se obrazovanje doživi kao važan resurs i poštuje ono u šta se ulaže.

Ministar je najavio da će biti prihvaćeni svi amandmani koji poboljšavaju tekst predloženih.

  • Set zakona, između ostalog, propisuju formiranje Agencije za obrazovanje i vaspitanje, ali i uvođenje materijalne odgovornosti direktora škole za štetu nanetu ustanovi namerno ili krajnjom nepažnjom.
  • Takođe, od 2017/18. godine kandidati za upis na fakultete, umesto prijemnih ispita, polagaće opštu, stručnu, umetničku maturu.
  • Kada je reč o obrazovanju odraslih, prvi put se uvodi funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih u redovan školski sistem, a omogućava se i poboljšanje obrazovne i kvalifikacione strukture stanovništva...

Tokom dosadašnje debate, koja je trajala dva dana i 12 sati, opozicija je kritikovala predložena rešenja za koja tvrdi da će dodatno opteretiti učenike, ali i roditelje, dok iz vladajuće koalicije odbacuju te ocene i poručuju da nova rešenja predstavljaju "kvaliteta iskorak napred" i da će unaprediti obrazovni sistem.

Poslanici vanrednu sednicu nastavljaju  raspravom o Predlogu rezolucije o zakonodavnoj politici, koju je podnela grupa od 25 poslanika.

Izvor: Tanjug