Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraADVOKATI TRAŽE IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA KOJIM ĆE DOBITI STATUS SLUŽBENOG LICA


Tokom prethodne dve godine dogodilo se 15 teških napada na advokate u Srbiji od kojih nijedan nije procesuiran zbog čega advokati zahtevaju izmene zakona koje će te napade tretirati kao napad na službeno lice, izjavila je danas članica Upravnog odbora Advokatska komora Srbije Zora Dobričanin Nikodinović.

Ona je na konferenciji za novinare, povodom napada na advokata Nenada Vukasovića prošle sedmice u Beogradu, objasnila da advokati traže da njihov status prema Zakonu bude izjednačen sa tužiocima, sudijama, policajcima i novinarima jer, kako je rekla, obavljaju isti posao i snose slične rizike.

Krivična dela čija se kvalifikacija (povećanje kazni) traži i u odnosu na advokate je ugrožavanje sigurnosti i poseban oblik ubistva, ukazala je Dobričanin Nikodinović.

Predsednik Advokatske komore Beograd Slavko Jelovac rekao je da će lekari uspeti da spasu vid advokatu Vukasoviću kome su napadači osim batina, bacili kiselinu u oči, kao i da je njegovo stanje stabilno.

On je naveo da će Advokatska komora Srbije podneti inicijativu Ministarstvu pravde za izmene Krivičnog zakonika, napominjući da je takva inicijativa ranije odbijena.

Međutim, kako je naveo, advokatura je nakon napada na Vukasovića uspostavila dobru komunikaciju ne samo sa Ministarstvom pravde već i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova od kojeg očekuje da istraži sve okolnosti slučaja ne samo tog napada već i svih drugih.

Jelovac je poručio da je advokatura u Srbiji posle "potresa" opet konsolidovana i da neće odustati od borbe za bezbednost i čast profesije.

Vukasovića su u 8. juna dvojica maskiranih napadača pretukla u njegovoj kancelariji u Beogradu i sipala mu kiselinu u oči. On je potom prebačen u Urgentni centar gde mu je konstatovan potres mozga.

Ministarstvo pravde apelovalo je na kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova da posebno obrate pažnju na zaštitu advokata, kako se ne bi ponovili slični napadi.

U Beogradu odloženo sudjenje jatacima Ratka Mladića, Mladenu Obradoviću i Dragoljubu Milanoviću.

Odsustvo pravnih zastupnika odložilo je i  suđenja u Novom Sadu, najviše u Višem i Apelacionom sudu.

U Više sudu u Novom Sadu bilo je odloženo više glavnih pretresa, uglavnom pritvorski predmeti.

U Osnovnom sudu u Novom Sadu danas je bilo zakazano 459 ročišta.

Status službenog lica nikoga neće zaštititi, države treba brzo da otkriva i brzo da procesuira sve nasilnike, rekao je advokat Božo Prelević gostujući u emisiji "1 na 1" Radio-televizije Vojvodine.

S obzirom na to da se suđenja zakazuju na četiri ili pet meseci nekim strankama su ovakvim vidom protesta još dodatno prolongirani procesi.

Izvor: Tanjug