Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NESTRUČNE, NEOSPOSOBLJENE I NEDOSTOJNE TUŽIOCE I SUDIJE TREBA RAZREŠITI DUŽNOSTI, ALI TEK NA OSNOVU SPROVEDENE FER PROCEDURE I PRIMENOM JASNIH PRAVILA ZA OCENU STRUČNOSTI, OSPOSOBLJENOSTI I DOSTOJNOSTI


Iako je Evropska komisija pre oko mesec i po dana u svojim primedbama na Nacionalnu strategiju reforme pravosuđa zatražila od Vlade Srbije da iz pravosuđa odstrani nedostojne sudije i tužioce, u Ministarstvu pravde tokom prethodnih dana nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li je ova preporuka uvažena, odnosno da li je nešto preduzeto na preispitivanju rada sudija i tužilaca.

Evropska komisija je, naime, u primedbama koje su upućene Ministarstvu pravde osporila Strategiju, ali i pojedine pravosudne zakone kao što je Zakonik o krivičnom postupku.

Inače, kako je ranije najavljeno, novi tekst Strategije reforme pravosuđa trebalo bi da bude usvojen krajem meseca.

Podsetimo, razlog za reakciju međunarodne zajednice je taj što ni posle odluke Ustavnog suda Srbije da je razrešenje oko 837 sudija i oko 100 tužilaca u vreme prethodne vlade bilo neustavno i nezakonito i da je povređena procedura razrešenja onih koji su svojevremeno bili udaljeni iz pravosuđa zbog neažurnosti, lošeg i nesavesnog rada, do danas nisu provereni navodi odluka Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca da su udaljene sudije i tužioci loše radili svoj posao.

  • Stručnjaci Misije OEBS, komentarišući Strategiju reforme pravosuđa, predložili su Ministarstvu pravde uvođenje sudija za nadzor nad kaznama, te postupak za procenu težine predmeta, odnosno slučajeva u kojima se sudi, kao i uvođenje službe za podršku žrtvama i svedocima. O ovome se razmišljalo i prilikom izrade novog Zakonika o krivičnom postupku.

Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije, za Danas ocenjuje da bi nestručne, neosposobljene i nedostojne tužioce trebalo razrešiti dužnosti, ali tek na osnovu sprovedene fer procedure i primenom jasnih pravila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti.

  • Pod tim uslovima, jesam za '"odstranjivanje nedostojnih''. Međutim, nisam za hajku protiv ljudi u tužilaštvu. Moram da podsetim da je i toga bilo u nedavnoj prošlosti i imam sumnju da postojeći sastav Državnog veća tužilaca, imajući u vidu njegov dosadašnji rad, može da sprovede fer proceduru i da objektivno primeni pravila za utvrđivanje odgovornosti - smatra Ilić.

- I ovaj institut predstavlja način za resocijalizaciju osuđenih lica koji u krajnjem shodu treba da doprinese smanjenju broja lica u zatvoru., Zakon o amnestiji nije doneo očekivani rezultat. Naprotiv, on ima ima "bumerang" efekat, jer su amnestirani osuđenici nastavili sa kriminalnom praksom i neki od njih se ponovo nalaze u zatvoru 

Izvor: B Karović, Danas