Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVA VREDNOST MINIMALNE ZARADE TREBALO JE DA BUDE OBJAVLJENA DO 1. MARTA 2013. GODINE: SINDIKAT PREDLAŽE POVEĆANJE MINIMALNE CENE RADA PO SATU NA 130 DINARA


U skladu sa Zakonom o radu minimalnu zaradu određuje Socijalno ekonomski savet, a ukoliko se u roku od 10 dana od predviđenog roka ne postigne dogovor, odluku donosi Vlada. Nova vrednost minimalne zarade trebalo je da bude objavljena do 1. marta. Prošle godine minimalna zarada podignuta je sa 102 na 115 dinara po satu.

Potpresednik Savez samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović kazao je da je stav tog sindikata da minimalna cena rada treba da bude poveća sa 115 dinara po satu na 130 dinara, jer za to postoje svi uslovi počev od inflacije koja je u poslednjih godinu dana bila oko 13 odsto, dok je kupovna moć pala između 40 i 45 odsto.

Prema rečima Mihajlovića, najveći problem oko minimalne zarade u Srbiji je to što to nije minimalac koji se isplaćuje kada poslodavac ima neki poremećaj, već je to osnov koji se uzima kada se obračunava zarada kod onog koji isplaćuje punu platu.

"Opteretili smo poslodavce koji dobro rade i dobro posluju, a uslugu činimo onima koji isplaćuju minimalac i to je sad postala praksa umesto da postane socijalna kategorija i da se isplaćuje u trenucima kada je poremećaj tržišta. To  tera veliki broj poslodavaca u sivu zonu", kazao je potpredsednik S S S S.

Predstavnici Udruzenja poslodavaca Srbije saopštili su ranije da smatraju da u prvoj polovini ove godine ne bi trebalo povećavati minimalnu cenu rada, jer se za to nisu stekli uslovi u privredi i da bi u ovom momentu samo povećanje minimalne cene za tri dinara povećalo namete poslovacima za nekih 56 miliona evra.

Izvor: