Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSEDNIK DRUŠTVA SUDIJA SRBIJE: SUMNJAM DA VLAST ŽELI DA UPRAVLJA PRAVOSUĐEM


Predsednik Društva sudija Srbije Dragana Boljević izrazila je danas sumnju da vlast, umesto da se raspišu izbori za članove Visokog saveta sudstva iz redova sudija, želi da ostavi sadašnji sastav i iskoristi ga da upravlja pravosuđem.

Boljević je na konferenciji za novinare ocenila da bi stari članovi VSS, čije su odluke vezane za reizbor sudija pale pred Ustavnim sudom, "poslušno" donosili sve odluke na način kako to bude predložilo Ministarstvo pravde.

Boljević je naročito pomenula nacionalnu Strategiju za reformu pravosuđa i izbor predsednika sudova, jer su sada u v.d. stanju.

Prema rečima Boljević, Ministarstvo pravde zatražilo je da se sudije 14. marta izjasne da li su za raspisivanje izbora za nove članove VSS iz reda sudija, ali je slobodno izjašnjavanje nemoguće, s obzirom da VSS odlučuje o njihovim karijerama.

Tako bi se moglo, smatra Boljević, dobiti "ćutanje" sudija na izjašnjavanju i pokazati da navodno nisu za smenu članova VSS, što bi skinulo pitanje njihove odgovornosti za raniji rad i stvorilo mogućnost vlastima da ga zloupotrebe.

Na ovaj način se stvara VSS koji je "paravan za sprovođenje svih drugih, da tako kažem, političkih odluka u pravosuđu", ocenila je Boljević, koja je ponovila stav Društva da je preduslov za donošenje svih strateških mera u pravosuđu novi izbor za članove VSS iz redova sudija.

Izvor: RTV