Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MERE POKRAJINSKE VLADE U POLJOPRIVREDI


Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da će Pokrajina ove godine preduzeti više mera kako bi unapredila poljoprivredu i stvorila joj i šansu za izvoz.

Pajtić je u saopštenju naveo da će Vlada Vojvodine subvencionisati do 50 odsto sredstava za izgradnju plastenika i staklenika, a do 60 odsto kupovinu protivgradnih mreža.

  • "Ove mere smo koncentrisali tako da njima podržimo intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju - povrtarstvo i voćarstvo – dakle proizvodnju koja donosi više dobiti, koja podrazumeva više rada, ali i zapošljavanje mnogo više ljudi. Za jedan hektar rada u stakleniku je potrebno nekoliko ljudi, a u ratarstvu, za obradu 100 hektara, dovoljan je jedan poljoprivrednik. Dakle, vrsta proizvodnje za čije podsticanje koncipiramo naše mere, radno angažuje mnogo više zaposlenih, a istovremeno omogućava i veće prinose", izjavio je Pajtić.

Po njegovim rečima, pokrajinska vlada će pružiti podršku i opštinama za finansiranje sistema za odvodnjavanje, komasacije, izgradnju vodovoda i kanalizacija, odnosno za razvoj infastrukturnih objekata koji su neophodni za razvoj poljoprivrede.

Najavio je da će Pokrajina davati i subvencije za navodnjavanje, a preduzeće i mere za pomoć staračkim poljoprivrednim domaćinstvima.

Izvor: Tanjug