Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKI KOMESAR ZA PRAVOSUĐE: Od Srbije se traži da "depolitizuje pravosuđe, da od njega napravi mnogo efikasniji i odgovorniji sistem, granu vlasti koja će državu i građane štititi od svake vrste samovolje i štititi prava tih građana


Srpski ministar pravde i državne uprave je izjavio da je od evropske komesarke za pravosuđe Vivijan Reding dobio "veliku podršku za pravac reforme pravosuđa" u Srbiji.

  • Od Srbije se traži, objasnio je ministar Selaković, da "depolitizuje svoje pravosuđe, da od njega napravi mnogo efikasniji i odgovorniji sistem, granu vlasti koja će državu i građane štititi od svake vrste samovolje i štititi prava tih građana".

Selaković je rekao da je u razgovoru sa komesarkom Reding i, takođe, s sa direktorom za Zapadni Balkan Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje EU Pjerom Mirelom, bilo reči i o koracima koje srpske vlasti treba da još urade da bi Srbija dobila datum pregovora o članstvu s Evropskom unijom.

A to su, po njegovim rečima, sve delatnosti cele srpske vlade i posebno ministarstva pravde u bitki protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Tu očekujemo usvajanje strategije, ali i jačanje institucija koje moraju da dobiju 'vetar u leđa' koji je potreban da se bave svojim poslom, da se liše pristrasnog političkog uticaja i tako doprinose većoj pravnoj sigurnosti", istakao je on.

Srpski ministar je napomenuo da se u razgovorima sa zvaničnicima Evropske komisije u suštini "procenjuje da li je naš sistem u stanju da obezbedi vladavinu prava".

"U ovom trenutku njegovo stanje nije na zavidnom nivou, ali", predočio je Selaković, "ono što mi preduzimamo jeste upravo usmereno na menjanje tog stanja".

Selaković je istakao da je komesarku Reding upoznao da se u Srbiji okončava rad na strategiji za reformu pravosuđa u idućih pet godina.

  • On je naveo da je evropskoj komesarki izložio da će u iduća dva meseca biti usvojen i sproveden zakon kojim će se proširiti mreža osnovnih sudova u Srbiji.
  • I, kako je dodao, u razgovoru s Vivijan Reding je ukazano i na "vrlo bitnu stvar, a to je bolje definisanje disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, bolje delovanje disciplinske komisije, disciplinskog tužioca".

"A da ljudi u Srbiji shvate u punom smislu šta to znači, reč je o tome da ako se desilo da je, u skladu s odlukama Ustavnog suda, došlo do vraćanja nekog ko ne bi trebalo da bude vraćen u nekim drugim okolnostima, odnosno ako je postavljen a nije to zasluživao, onda, mada se odluka Ustavnog suda mora ispoštovati, ako postoje dokazi za nedostojnost, nestručnost, za onesposobljenost, onda te dokaze treba predstaviti".

Selaković je naveo da onda nadležni organi treba da "rade svoj posao, a to su Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca i tim organima moramo pružiti maksimalnu podršku."

Izvor: B92