Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U NOVEMBRU 2013. GODINE


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju novembra iznosile 10.362 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 332 odsto i pokrivenost od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Veći devizni priliv u novembru realizovan je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 135,7 miliona evra i korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 20 miliona evra.

Najveći odliv iz deviznih rezervi u istom periodu realizovan je po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 100 miliona evra. Pored toga, odliv je realizovan i po osnovu otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu od 99,3 miliona evra, zatim povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 49,4 miliona evra i izmirivanja obaveza prema inokreditorima od 30,8 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju novembra su iznosile 7.039 miliona evra.

Novembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 411,2 miliona evra i bio je za 307,4 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Za prvih jedanaest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 8.373,8 miliona evra.

Dinar je u novembru zadržao skoro istu vrednost prema evru. Da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, Narodna banka Srbije je intervenisala kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 180 miliona evra.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 11.12.2013.