Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U NOVEMBRU 2012. GODINE


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju novembra iznosile 10.649,4 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 432 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv u novembru realizovan je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije na inostranom i domaćem finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 663,0 miliona evra, dok su po osnovu korišćenja kredita i donacija ostvareni prilivi u ukupnom iznosu od 30,3 miliona evra.

U novembru je najveći odliv iz deviznih rezervi realizovan po osnovu otplate duga MMF-u, u iznosu od 104,9 miliona evra. Ostali odlivi realizovani su po osnovu povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve od strane banaka u neto iznosu od 74,8 miliona evra, po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 16,1 milion evra i servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 3,7 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju novembra iznosile su 6.672,0 miliona evra.

Novembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 1.650,9 miliona evra, što je za 232,3 miliona evra manje nego u prethodnom mesecu. Od početka godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 16,1 milijarda evra.

U novembru je dinar nominalno aprecirao u odnosu na evro za 0,6%, a Narodna banka Srbije nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 11.12.2012.