Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraMINISTARSTVO PRAVDE NAJAVLJUJE DA ĆE UREDBE KOJE BLIŽE REGULIŠU ZAKON O TAJNOSTI PODATAKA UBRZO BITI ZAVRŠENE, A ZAKONI ČIJE SU IZMENE U TOKU TREBALO BI DA BUDU GOTOVI DO KRAJA OVOG MESECA


Srbija ima Zakon o tajnosti podataka koji je manje-više usklađen sa evropskim standardima, ali je, i dve godine od donošenja, praktično neprimenjiv.

Za sve ovo razlog je to što ni do dana današnjeg, mada je rok istekao još u junu 2010, nisu donete sve uredbe koje bi bliže regulisale primenu zakona. Pre svega, nedostaje ključna uredba o utvrđivanju kriterijuma za označavanje stepena tajnosti nekog dokumenta. Naime, zakon predviđa da zvanični papiri mogu biti klasifikovani ka ”državna tajna”, ”strogo poverljivo”, ”poverljivo” i ”interno”, međutim ne postoji akt koji bliže reguliše koji se dokument kako može obeležiti.


"Namera zakonodavca bila je da uredi haotičnu šumu propisa koje uređuju oblast tajnih podataka. Mada zakon propisuje samo četiri stepena tajnosti, građani Srbije i dalje ne znaju šta je to, zapravo, državna tajna. Ali, zato u praksi još postoje službena ili vojna tajna, koje ne postoje ni u jednom zakonu", kaže Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednost.

A ako ne znamo šta je državna tajna i na koji se način ona čuva, nije moguće ni propisati kako krivično goniti osobe koje tu tajnu neovlašćeno odaju. Osim toga, veliki problem je i odsustvo nadzora nad primenom zakona. Za nadzor je imenovano Ministarstvo pravde, koje, po rečima poverenika za informacije od javnog značaja, ”ima samo jednog, a možda nijednog” inspektora.

"U Srbiji postoji na desetine hiljada propisa koje nose oznaku tajnosti i sa 80 odsto njih bi trebalo tu oznaku skinuti. Najviše ih je u MUP i Ministarstvu odbrane ", kaže bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, koji dodaje da je radna grupa Ministarstva pripremala i poslednje uredbe, pa je zakon trebalo da zaživi početkom 2013.

Izvor: Večernje novosti