Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraSPORAN I DRUGI ČLAN MINISTARSTVA


Pomoćniku ministra pravde Č.B. Advokatska komora Vojvodine 2005. odbila zahtev za upis u Imenik advokata jer je krivično osuđivan.

U rešenju Advokatske komore Vojvodine od 6. maja 2005, u koje je agencija Beta imala uvid, navodi se da se njegov zahtev da bude upisan u Imenik advokata AKV odbija jer "nije dostojan poverenja za bavljenjenje advokaturom". On je naime pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od šest meseci, uslovno na dve godine, pred Opštinskim sudom u Somboru, 27. oktobra 2004.

On je bio osuđen jer je, kako se navodi u presudi, bio učesnik tuče u ugostiteljskom objektu "Dubrava" u rodnom Somboru, 22. aprila 2003, kada je pivskom flašom udario u glavu I.P., koji je na njega nasrnuo i odgrizao mu deo uveta.

Prema uvidu u Rešenje AKV, Č.B. je odbijen upis u Imenik advokata i zbog toga što je na lokalnim izborima u Somboru 2004. godine bio kandidovan za gradonačelnika u ime grupe građana "25.000 evra".

On je tada dao javno obećanje da će se odreći celokupnih neto plata predsednika opštine u iznosu od oko 25.000 evra, u korist jednog od birača koji će na javnom žrebanju biti izvučen po svom matičnom broju.

Č.B. je agenciji Beta rekao da je "fascinantno" što se ovakvo pitanje postavlja baš u momentu kada je Ministarstvo pravde i državne uprave "krenulo ozbiljno da uklanja štetne posledice nakaradno postavljenog pravosudnog sistema".

"Istina je da sam 2008. godine upisan u Advokatsku komoru Beograda i istina je da me Advokatska komora Vojvodine nije prihvatila. O motivima njihove odluke ne želim da spekulišem, a iza mišljenja o njihovoj odluci koje sam izneo pre nekoliko godina, stojim i dan-danas", naveo je Č.B..

U dopuni zahteva upućenoj na adresu AKV, Č.B. je 12. aprila 2005. godine napisao da nije podneo zahtev za prijem u "partijsku ćeliju, nego zahtev za upis u Imenik advokata".

Č.B.  je za pomoćnika ministra pravde imenovan 24. avgusta ove godine, a u saopštenju iz ministarstva bilo je navedeno da je imenovan u Sektor za evropske integracije i međunarodne projekte. U tom saopštenju bilo je navedeno da je Č.B. nakon advokatske karijere u Beogradu, primljen u Advokatsku komoru Kalifornije i "sertifikovan kao advokat i savetnik suda od strane Vrhovnog suda Kalifornije, Distriktnog suda SAD i Apelacionog suda SAD".

Č.B. je tako postao drugi "sporni" funkcioner Ministarstva pravde.

Izvor: B92, Beta