Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraMINISTAR FINANSIJA U UNIJI POSLODAVACA O NOVIM POTEZIMA I MERAMA VLADE: U slučaju da se nelegalni privrednici ne registruju do 1. Januara 2013.godine i da ih organi kontrole uhvate plaćaće porez po stopi od 20 odsto i biće im zaplenjena roba, najpre privremeno na 45 dana, a ukoliko se i posle toga ne registruju, onda trajno


Vlada Srbije bila je prinuđena da poveća opštu stopu PDV sa 18 na 20 odsto, jer je bilo potrebno ostvariti uštede od milijardu evra za godinu dana.

Dinkić je u izjavi novinarima posle sastanka u Uniji poslodavaca Srbije istakao da ta sredstva nije bilo moguće naći samo na rashodnoj strani budžeta, već je bilo potrebno da se kombinuju mere.

 

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković istakao je da bi mere Vlade trebalo posmatrati u celini i da je privreda mnogo više dobila ukidanjem parafiskalnih nameta, nego što će izgubiti povećanjem PDV-a.

Prema njegovim rečima, manji promet zbog eventualno većih cena biće nadoknađen smanjenjem troškova poslovanja.

Atanacković je naveo i da će u nekim gradovima, kao što su Leskovac, Kruševac ili Kikinda, nova preduzeća uštedeti ukidanjem nameta od 22.000 do 30.000 dinara mesečno, a u Beogradu i do 46.000 dinara.

Dinkić je rekao da će preduzeća koja su u nelegalnim tokovima i koja je do sada kontrolisala tržišna inspekcija sa svega nekoliko stotina ljudi, ubuduće kontrolisati oko 7.000 ljudi iz Poreske uprave i Poreske policije.

Ministar je naveo i da bi bruto domaći proizvod Srbije mogao da bude i 20 odsto veći po osnovu uključivanja sive ekonomije u legalne tokove.

Podsetivši da je od 1. septembra ukinuta obaveza zanatlijama da izdaju fiskalne račune, Dinikić je najavio da će Poreska uprava pismeno obavestiti oko 40.000 zanatlija koji više ne moraju da drže fiskalne kase.

On je kao primer naveo da čak ni njegov frizer nije znao da je ta obaveza ukinuta, već mu je i dalje izdavao fiskalne račune.

Izvor: Tanjug