Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraTAKSISTI NOVOG SADA TUŽE GRAD ZBOG ODLUKE O MINIMALNOJ EKONOMSKOJ CENI TAKSI PREVOZA U GRADU


Predsednik Upravnog odbora Strukovnog udruženja novosadskih taksi preduzetnika "Sitans" Milan Paunović izjavio je da je to udruženje podnelo tužbu protiv grada Novog Sada za nakandu štete koja im je naneta donošenjem Odluke o minimalnoj ekonomskoj ceni taksi prevoza u gradu.

Taksisti su, kako je Paunović rekao na konferenciji za novinare, tužili grad jer im je naneta velika materijalna šteta propisivanjem cene taksi usluga, koja je "urušila položaj legalnih taksi preduzetnika poreskih obveznika".

"Sudski veštak je izračunao da je svaki taksista u Novom Sadu u periodu od 8. oktobra 2011. od kada je na snagu stupila pomenuta odluka, do 31. jula 2012. godine, u proseku izgubio 296.460 dinara", rekao je Paunović.

Paunović je rekao da grad taksistima ukupno duguje oko četiri milona evra, i naveo da prema podacima APR-a u Novom Sadu ima registrovanih oko 1.700 taksi prevoznika, ako je svaki izgubio po 296.460 dinara to je ukupno 503.982.000 dinara.

Na novinarsko pitanje zašto je tužba protiv grada podneta samo dva dana uoči sednice na kojoj se očekuje smena aktuelne gradske vlasti, predsednik udruženja taksista je rekao da podnošenje tužbe nema nikakve veze sa politikom.

"Jedini razlog zbog kog tužba ranije nije podneta je to što smo tek u petak dobili zapisnik sa 161. sednice Gradskog veća na kojoj je doneta odluka o propisivanju cena taksi usluga", objasnio je Paunović.

Prema njegovim rečima, Gradska uprava za saobraćaj je 7. septembra prošle godine predložila da minimalna ekonomska cena taksi usluga bude 100 dinara start i 50 dinara po pređenom kilometru. Na taj predlog Gradska uprava za propise nije imala nikakvu primedbu.

"Na pomenutoj 161. sednici Gradskog veća suprotno navedenom predlogu Gradske uprave za saobraćaj doneta je odluka da cena bude 40 dinara start i 40 dinara po kilometru", kazao je Paunović, dodajući da je to cena koje se taksisti prema zakonu moraju pridržavati.

Paunović je ustvrdio da nisu tačne tvrdnje gradonačelnika Igora Pavličića izrečene u više navrata, da su taksisti mogli sami da podignu cenu svojih usluga i da su propisane samo najniže cene. Udruženje "Sitans", po rečima Paunovića, podnelo je i prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije zbog načina na koji je doneta sporna odluka o cenama taksi prevoza, jer, kako je rekao, postoje indicije da u tom postupku ima elemenata koji ukazuju na korupciju.

Izvor: Tanjug, 11.9.2012.