Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRŽANA NA NIVOU OD 11 ODSTO


Izvršni odbor je na sednici odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11 odsto.

Međugodišnja stopa inflacije se smanjuje, čemu najviše doprinosi niska agregatna tražnja. Dobra poljoporivredna sezona i povoljna kretanja na svetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda uticaće na pojeftinjenje hrane na domaćem tržištu. Usporavanje kreditne aktivnosti, kao i rasta zarada i penzija potvrđuju da će niska tražnja ostati ključni dezinflatorni faktor i u narednom periodu, konstatovao je Izvršni odbor koji očekuje da će se inflacija do oktobra vratiti u granice cilja.

Nepovoljnija kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima uticala su na manju spremnost investitora da prihvate rizike, što je uslovilo rast premije rizika i posledično deprecijacijske pritiske u skoro svim zemljama regiona.

Izvršni odbor smatra da će konkretni efekti dodatnih mera fiskalne konsolidacije, kao i sprovođenje strukturnih reformi doprineti daljem smanjenju inflatornih pritisaka, uticati na smanjenje agregatne tražnje i na povećanu spremnost investitora za ulaganja u srpsku ekonomiju.

Sledeća sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. avgusta 2013. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 11.7.2013.